Michel Giling maakt meubels van lapjeshout. Stukjes resthout ingenieus aan elkaar geplakt en afgewerkt met zeven strakke laklagen. Het is een nieuwe techniek – een unieke, denk hij – die de meubelmaker uit West-Friesland bij toeval ontdekte.
“Ik heb al een jaar of acht een interieurbedrijf. Ik maak keukens, inbouwkasten en andere maatwerkmeubelen. Op een dag keek ik eens om me heen in mijn werkplaats en zag overal stukjes hout liggen. Afval. Ik dacht: wat zal ik er eens mee gaan doen? Toen ben ik stukjes bij elkaar gaan leggen. Als een soort puzzel. Zo is lapjeshout ontstaan. Mijn eerste tafel mocht ik bij vrienden in hun restaurant zetten. Daar kreeg ik zoveel positieve reacties op, dat ik meer dingen ben gaan maken.”
De dochters van Giling gaan op IJburg naar school. Lopend door de wijk nam hij de Amsterdamse interieurs in zich op. “Het is daar anders dan in West-Friesland. Strakker. Lapjeshouten meubels passen hier goed. Op een gietvloer, om maar eens wat te noemen, zou het gewoon prachtig staan.”
Vandaar dat de nuchtere Noord-Hollander om te beginnen in Amsterdam-Oost de markt wil gaan veroveren. “Ik denk dat het aan kan slaan. Niet alleen hier, maar over de hele wereld. Het is er nog niet, het gebruik van dit materiaal. Ik heb het althans nooit zo gezien. In de winkels is toch alles hetzelfde? Ik merk dat mensen daar wel klaar mee zijn. Ze willen iets nieuws, iets origineels. En wat ik maak, is nog duurzaam ook.”
Een drietal originele Lapjeshout-tafels is te zien bij de The Lighthouse aan de haven. En ook op www.lapjeshout.nl.