Het buurtrestaurant in servicepunt Het Brinkhuis in Betondorp zit elke dinsdagavond vol senioren die gezamenlijk avondeten. We schuiven aan en ontdekken het succes van samen dineren.
Bij binnenkomst in servicepunt Het Brinkhuis, gevestigd in de voormalige bibliotheek, komt een geur van stoofvlees je tegemoet. Buurtbewoners wandelen langs de drukbezette keuken door naar de eetzaal. Bijna dertig senioren schuiven rond 17.30 uur aan de lange tafels, er is geen stoel meer vrij. “Een vaste plek heb je alleen op het kerkhof,” zegt meneer Bronkhorst (77), grijze snor en een frisse blauwe polo, terwijl hij plaatsneemt. Jarenlang heeft hij als internationaal chauffeur gewerkt. Sinds hij weduwnaar is, komt hij elke dinsdagavond naar het buurtrestaurant.
Voor €4,50 krijgt iedere Betondorper een daghap en een toetje. “Als je het niet lekker vindt, heb je pech,” vertelt mevrouw Santvoort (70), die naast meneer Bronkhorst zit. “Maar meestal smaakt het goed, hoor.” Haar man houdt niet van groente, daarom zit ze nu hier. “Maar ook voor het sociale contact, en ik hoef niet af te wassen,” vult ze aan. Dan komen de borden: aardappelen, broccoli en hachee staan vandaag op het menu.
Team van vrijwilligers
Dat het buurtrestaurant goed loopt, komt mede door de participatiemedewerkers bij Het Brinkhuis, Magdy Khalil en Jo-Ann Watson. Magdy verzorgt de avond samen met een team van zes vrijwilligers, bestaande uit koks, bediening, een afwasser en buurtbewoner Hannie, die doordeweeks fulltime werkt als recruiter voor een uitzendonderneming en wekelijks de boodschappen doet. De nationaliteiten en de leeftijd van de vrijwilligers – de jongste is 15, de oudste 77 jaar – lopen zeer uiteen. “Het is een leuk team en er heerst een energieke sfeer,” vertelt Magdy. “De dinsdagavondgroep is hecht. Omdat het zo’n succes is, hebben we sinds twee maanden ook een buurtrestaurant op donderdagavond. Naast het buurtrestaurant proberen de participatiemedewerkers de laagdrempeligheid van het buurthuis te vergroten, want sommige buurtbewoners weten Het Brinkhuis nog niet te vinden, terwijl er ontzettend veel te doen is.”
Meer dan een servicepunt
De deur van Het Brinkhuis staat de hele dag open. Buurtbewoners kunnen er terecht voor een kop koffie en een praatje, om van de computers of het internet gebruik te maken of voor een van de vele activiteiten als bridgen, het smartlappenkoor of de hobbyclub. Voor jongeren is er elke vrijdagavond een jongerenavond.
Mevrouw Scholtens (88) is een van de vaste bezoeksters. Ze komt ongeveer twee keer in de week. Eerder deze week is ze nog geweest met een aantal brieven. De sorteergroep helpt haar met het uitzoeken van haar post. Maar op dinsdagavond komt ze voor de gezelligheid: “Ik deel een tafel met een groep vrienden, want het is veel gezelliger om met z’n allen te eten, dan alleen.” Het sociale element blijkt de belangrijkste reden om te komen. De meeste bewoners wandelen na het toetje weer richting huis. Behalve mevrouw Santvoort, die blijft nog even: “Om half acht begint het klaverjassen.”
Door Linda Samplonius
Wijkservicepunten
Het wijkservicepunt helpt mensen met een beperking en ouderen om zo lang mogelijk in hun eigen huis te blijven wonen. U kunt er elke dag terecht voor activiteiten, informatie en hulp bij allerhande zaken. In Oost zijn acht Wijkservicepunten:
– Dapperbuurt: De Gooyer, Von Zesenstraat 298
– Oosterparkbuurt: Kastanjehof Kastanjeplein 60
– Oostelijk Havengebied: Sporenburg, Baron Tindalstraat 27
– Amsteldorp en omgeving: ’t Hoekhuis, Fizeaustraat 3
– Betondorp / Park de Meer: Het Brinkhuis, Brink 45
– Transvaalbuurt: Kraaipan, Hofmeyrstraat 67
– Indische Buurt: Flevopoort, Kramatplantsoen 101
– IJburg: Buurtkamer IJburg, Ed Pelsterpark 8
Meer info: www.oost.amsterdam.nl/wijkservicepunt
Zorg in Oost
Op het gebied van zorg is er sinds 1 januari 2015 veel veranderd. Niet het Rijk, maar de gemeente is nu voor veel zaken verantwoordelijk. Vooral lang zelfstandig wonen is het devies. Maar hoe? Welke loketten zijn er in Amsterdam-Oost? de Brug bezoekt wijkcentra, onderzoekt ‘voor elkaar voor de buurt’ en praat met een mantelzorger. Vier pagina’s Zorg in het hart van de krant.
De themabijlage Zorg in Oost kwam tot stand in samenwerking met stadsdeel Oost.
Lees ook:
‘Bewoners moeten meer de regie nemen over hun buurt’ (28-05-2015)