Onlangs stemde de Tweede Kamer in met een motie die woningbouw in het groengebied ten noorden van de Ring A10 op de agenda zet. Bouwen in Landelijk Noord geldt in Amsterdam als een taboe.
VVD-kamerlid Peter de Groot diende een motie in die begin april werd aangenomen door de Tweede Kamer. In Den Haag vindt men Landelijk Noord een wijk zoals elke andere Amsterdamse buurt. Het gebied heeft inderdaad geen status aparte. Net als Banne Buiksloot, Watergraafsmeer en Sloten hoort het sinds 1921 bij Amsterdam en kan het bebouwd worden. De bijzonderheid is dat dit bij Landelijk Noord nooit is gebeurd.
Bouwpotentieel
In de Amsterdamse dorpjes boven Noord wonen zo’n tweeduizend hoofdstedelingen op een oppervlakte van ongeveer drie keer stadsdeel West. Dat stadsdeel huisvest 150 duizend Amsterdammers. Qua bouwpotentieel is het daarom best begrijpelijk dat het Economisch Instituut voor de Bouw het gebied in 2021 onder de aandacht bracht. De gemeenteraad wuift bouwen in Landelijk Noord al decennia weg. Deze weigering is nogal klakkeloos, er liggen geen serieuze argumenten aan ten grondslag. Of is het misschien dat de weilanden buiten de A10 eigenlijk als een soort groendepot fungeren? Dat er in Centrum en Zuid een stukje hoofdgroenstructuur voor bebouwing kan worden geofferd, omdat in Noord buiten de A10 altijd genoeg reserve is?
De motie is in deze tijd ook logisch omdat deze aansluit bij het landelijke stikstofbeleid om boerenland te reduceren. Ook in Landelijk Noord dringen boeren een ongezond lage grondwaterstand op en houden ze de bodem voedselarm. Ooit was Waterland een landschap vol veenbossen en wouden, maar sinds de agrarische dominantie is het kaalgeslagen. De zo noodzakelijke bomen zijn er ongewenst. Daarom is Amsterdams Waterland geen groene long maar een uitstootklep van stikstof.
De sociale kant van Landelijk Noord is ook wat ongemakkelijk. Er staan alleen koopwoningen – vooral in het allerduurste segment. Geen stadsdistrict in Amsterdam heeft zo’n laag aandeel sociale huurwoningen. De enige basisschool stond in de serie Schuldig te kijk als het eliteschooltje.
Last but not least is de recreatieve gebruikswaarde van het gebied ter grootte van pakweg tien Vondelparken laag. Auto’s en tractors kunnen er vrijuit rijden, maar fietsers en wandelaars hebben lang niet overal een veilig pad. Het grootste deel van het groen is boerenland, golfbaan of volkstuinpark – semiprivaat dus.
Natuurgebied
Persoonlijk word ik overigens niet blij van het door de VVD geopperde plan: ruime gezinswoningen uitsmeren over weids gebied. In dat scenario verliest Amsterdam de antieke dorpsgezichten in de schilderachtige weilanden van Zunderdorp, Ransdorp en Durgerdam. Vooral niét vinexificeren, wat mij betreft.
Maar de huidige losgezongen toestand van Landelijk Noord vraagt wel om ingrijpen. Dit weilandgebied oogt idyllisch maar is welbeschouwd een ‘groen industriegebied’. Het is nodig de schop erin te zetten. Wat mij betreft vooral door het verhogen van de natuurwaarde. Het gebied moet ook beter bereikbaar worden voor fietsers en wandelaars. En ja, op secuur afgebakende locaties kunnen woningen gebouwd worden zonder dat dit de weidsheid en dorpsgezichten aantast. Op en aan de Ring A10 bijvoorbeeld, of rondom het grote busstation van Het Schouw. Dan wordt Landelijk Noord een veel schoner, beter toegankelijk en nog mooier natuurgebied waar bovendien een deel van de Amsterdamse woningnood kan worden opgelost – en dan niet alleen die van de rijke Amsterdammers.
Beeld DroneOog
