Zondag 10 maart opende koning Willem-Alexander officieel het Nationaal Holocaustmuseum op de Plantage Middenlaan. Naast het gebouw hadden zowel pro-Israëlische als pro-Palestijnse demonstranten zich verzameld. Voor de opening hield Willem-Alexander een toespraak in de Portugese Synagoge op het Mr. Visserplein. Het museum, de synagoge en omliggende straten waren afgezet en zwaar beveiligd. Vanuit de lucht volgden drones en helikopters de situatie.
Terwijl de koning en andere staatshoofden – door de pro-Palestijnse demonstranten allemaal met luid boe-geroep ontvangen – werden rondgeleid in het museum, hielden de Joodse, antizionistische organisatie Erev Rav en het Nederlands Palestina Komitee een grote demonstratie op het Waterlooplein. Ze zijn fel gekant tegen de aanwezigheid van de Israëlische president Herzorg bij de opening. Herzog is omstreden door zijn uitspraken over de oorlog in Gaza en wordt medeverantwoordelijk gehouden voor de vele doden onder de Palestijnen.
Erev Rav verklaarde vorige week veel waarde te hechten aan het Holocaustmuseum en ziet het als een religieuze plicht een herhaling van de geschiedenis te voorkomen. Door Herzogs uitspraken en standpunten over Gaza zou met zijn aanwezigheid bij de opening een nieuwe genocide worden genormaliseerd.
Zowel achter de dranghekken bij het museum als op het Waterlooplein werden leuzen gescandeerd. Hoewel de protesten op kleine incidenten na vreedzaam verliepen, kende de dag pijnlijke momenten. Holocaust-overlevenden die naar de Portugese Synagoge of het museum gingen of die verlieten, werden uitgejouwd. VVD-raadslid Daan Wijnants gaat daarom een debat met burgemeester Halsema aanvragen. “Dit had zo niet door de gemeente gefaciliteerd moeten worden.”
Rond half twee ’s middags wordt op het Waterlooplein vuurwerk afgestoken. De dan al verdekt aanwezige ME laat zich vanaf dat moment meer zien, waarna de sfeer grimmiger wordt. Demonstranten schudden politiebusjes heen en weer die in een linie staan opgesteld om toegang naar het Mr. Visserplein te belemmeren. Vervolgens vormen de ME’ers een tweede linie tussen de demonstranten en busjes. De demonstranten gaan daarop op de grond zitten en blijven daar als de organisatie de demonstratie beëindigt. De ME vraagt hun te vertrekken, 13 personen zijn aangehouden. Omstreeks vier uur ’s middags is het plein leeg.
Als koning Willem-Alexander vertrekt bij het museum joelen pro-Palestijnse demonstranten hem opnieuw uit. Hij heeft begrip voor hen, kijkt terug op ‘een hele bijzondere dag’ en benadrukt dat de focus bij het Holocaustmuseum moet liggen. “Het is fantastisch dat we kunnen demonstreren. Tijdens de Holocaust mocht dat niet, dat was onderdeel van de oorlog. Ga vooral allemaal kijken in dit museum hoe verschrikkelijk de Holocaust is. Dit mag nooit meer gebeuren.”
Zie ook:
debrugkrant.nl/veel-kritiek-op-komst-israelische-president-naar-opening-nationaal-holocaustmuseum