Natuur

Live: broedende reigers in Frankendael

Eind februari werd op het dak van Huize Frankendael een webcam geïnstalleerd, gericht op een reigernest. De crew van De Wilde Stad, de nieuwe film die vanaf 16 november in de Nederlandse bioscopen draait, verzorgde de installatie. Televisieprogramma Vroege Vogels was erbij, net als de Brug.

Scène voor scène sjouwen de crew en presentatrice Milouschka Meulens de webcams en toebehoren naar boven, door het prachtige trappenhuis van Huize Frankendael, tot ze het dak van het statige buitenhuis bereiken. Milouschka buigt zich een eindje over de balustrade van het kleine grinddak en geniet zichtbaar van het uitzicht op de bomen in het park en de Rembrandttoren in de verte. Je hoort de halsbandparkieten krijsen en op de achtergrond klinkt het geraas van de Middenweg. Ignas van Schaick, producent van De Wilde Stad, wijst op de reigernesten die vanaf deze hoogte goed te zien zijn. Op hun hoge poten staan de reigers onhandig in de boom, heen en weer deinend met de wind. Een nest is in de maak.

De webcams (oude beveiligingscamera’s) worden op een ijzeren paal gemonteerd. Gedurende het broedseizoen zijn de activiteiten van de vogels live te volgen via Beleef de Lente (www.beleefdelente.nl), de website van Vogelbescherming Nederland. Van Schaick verwacht vooral het family life van de vogels in beeld te brengen: ‘Ik hoop dat het stel twee jongen krijgt, dat is normaal onder reigers. Die pasgeboren jonkies zien er niet uit, een soort punkers. Ze schrokken gulzig de vis en kippenpoten naar binnen die ze door hun ouders gevoerd krijgen. Dat is spectaculair om te zien.’

Het item werd op 7 en 14 maart uitgezonden op Vroege Vogels-tv en is terug te kijken via uitzending gemist.

Bekijk de beelden van de broedende reigers live hier en hier.
Meer over De Wilde Stad.