Veertien jaar geleden ontdekten Louise Schiffmacher van Teylingen en haar man Henk dat hun woning deel was van het Joodse verzorgingshuis Pension Verdooner, waar aan het eind van de oorlog 39 mensen zijn gedeporteerd. Wrang genoeg huisde de krijgsmacht van de nazi’s in het naastgelegen pand.
De sombere geschiedenis van hun huis grijpt ze zo aan dat Louise op aanraden van Henk een beeld van een van de voormalige bewoners maakt. Leendert Pop werd begin 1943 op 83-jarige leeftijd weggevoerd en vermoord in Auschwitz. Doel is zijn beeld aan de Weesperzijde te plaatsen, zodat Leendert straks altijd over de Amstel kan kijken.
Om de realisatie van het beeld te voltooien, zoekt stadshistoricus Rogier Schravendeel financiële steun. Zijn crowdfund is mede dankzij een zeer ruimhartige donatie van een echtpaar een groot succes. Najaar 2023 gaat het wassen beeld naar de bronsgieter. Tijdens het eerste weekend van maart krijgt Leendert zijn welverdiende rustplaats aan de Amstel en is hij verenigd met zijn vroegere huisgenoten. Op de sokkel staan de namen van alle slachtoffers. Volgende stap is een perkje en gras voor bij het beeld. De belangstelling onder passanten is nu al groot. Louise is blij en opgelucht over ‘het trieste succes van het beeldje’, maar ook onzeker. “Met wat er nu gaande is, is dit misschien niet het moment. Ik wil niemand pijn doen. Ik hoop dat het beeld goed begrepen wordt. Het staat voor alles wat nu niet zou mogen gebeuren.”
Later in maart onthult de gemeente het beeld officieel.
Zie ook:
https://debrugkrant.nl/we-hopen-dat-leendert-over-de-amstel-kan-kijken/
https://debrugkrant.nl/het-komt-er-beeld-voor-leendert-pop-naar-de-bronsgieter/