Nieuws

Le Compostier opent keten van wormenhotels voor horeca

In Amsterdam worden dagelijks 22 vrachtwagens aan gft-afval naar de verbrandingsoven gereden. Doodzonde, want er kan op simpele wijze compost van gemaakt worden. Daarom gaat Le Compostier samenwerken met restaurants en hotels om hun groente- en fruitafval te composteren voor voedselproductie en grondbemesting. In de zogeheten wormenhotels zorgen wormen voor een versnelde omzetting van gft-afval naar compost.

Bij restaurants als Restaurant As wordt veel aandacht besteed aan de inkoop van kwaliteitsproducten. De afsnijsels, schillen en andere resten van groente en fruit, worden in de gemeente Amsterdam tot op heden nauwelijks als afzonderlijke afvalstroom opgehaald of verwerkt. “Dat is erg jammer, want met dezelfde zorg voor de bereiding van de gerechten kan er van de resten een waardevolle grondstof worden geproduceerd”, aldus Rowin Snijder, oprichter van Le Compostier. “Door de resten tot compost te verwerken kunnen we op goedkope en efficiënte wijze een keten sluiten op weg naar een circulaire stad. Zo komt de mest weer terecht in de tuin van het restaurant of wordt deze teruggeleverd aan lokale voedselproducenten.”

Crowdfunding
Le Compostier ontwikkelde het afgelopen jaar speciaal voor restaurants een nieuw wormenhotel dat aansluit bij de professionele keuken. Om de wormenhotels te realiseren gaat op woensdag 25 oktober de crowdfundcampagne Compost à la Carte van start. Het doel is om in 2018 bij tien restaurants een wormenhotel te installeren en zo in totaal circa 40.000 kg gft-afval te redden uit de afvalbak. Eén jaar lang kunnen de restaurants middels deze pilot ervaren hoe het is om een wormenhotel bij de keuken te hebben staan. De opbrengst van de crowdfunding wordt gebruikt voor de bouw en plaatsing van de eerste wormenhotels. Je steunt dit project al vanaf 5 euro. Of geef iets meer en ontvang de bouwtekening van een Le Compostier wormenhotel als beloning voor jouw bijdrage.

Buurtcomposteren werkt
De eerste wormenhotels van Le Compostier zijn getest in de buurtcompostprojecten van Amsterdam. Inmiddels staan er in veel wijken wormenhotels, die gerund worden door en voor de buurt. Omwonenden kunnen hier hun gft-afval kwijt en ontvangen in ruil daarvoor wormencompost voor hun (moes)tuin en planten.

Meer info: www.voorjebuurt.nl/wormenhotel, www.compostier.nl.

Op 29 oktober kun Le Compostier bezoeken op de Pure Markt in Park Frankendael.