We worden allemaal getroffen door de gevolgen van de coronacrisis. Het moge duidelijk zijn dat de kunst- en cultuursector zware klappen te verduren krijgt. Instellingen als bibliotheken, theaters en musea zijn voor onbepaalde tijd gesloten en grote evenementen zijn afgeblazen. Gelukkig ontstaan er veel interessante initiatieven op internet, zoals virtuele rondleidingen door musea.
Een leuke manier om van kunst te blijven genieten is simpel: kijk goed om je heen. De stad staat vol prachtige buitenkunst. Let bijvoorbeeld eens op het grote mozaïek van de Amsterdamse kunstenaar Fabrice Hünd bij de onderdoorgang bij het Muiderpoortstation. Het is de moeite waard om eens goed bij het kleurrijke kunstwerk stil te staan. Laat je meevoeren op de cadans van de vibrerende blokjes en dansende lijnen.
Fabrice gaf het mozaïek de naam Scherven van beschaving. “Het is opgebouwd uit scherven, zoals elke beschaving is opgebouwd uit de scherven van de vorige beschaving,” stelt de kunstenaar. “Het is een pleidooi voor vrijheid en duurzaamheid. Al die verspilling en het bovenmatig veel reizen van mensen en producten stonden me tegen. Ik vond dat we in een soort schijnvrijheid leven die leidt tot decadentie en verval. Het was me duidelijk dat we hier last van zouden krijgen. Kijk eens waar we zijn terecht gekomen.”
Ondanks deze wat donkere analyse blijft Fabrice positief. Het coronavirus inspireerde de kunstenaar tot een nieuw werk waarin hij de verbondenheid van planten, dieren en mensen op aarde beschouwt tegenover het virus. Als we deze verbondenheid respecteren en samen solidair zijn heeft het virus volgens hem minder kans.
We weten niet hoe we uit deze crisis zullen komen en in welke mate de maatschappij erdoor verandert. Ik weet wel dat de reflectieve en opbeurende kracht van kunst van grote waarde is om ons er doorheen te slepen. Stop op weg naar de buurtsuper even bij Scherven van beschaving. Denk na over de wereld en geniet ervan. Dát is vrijheid.
In cultureel opzicht is Amsterdam-Oost een bruisend stadsdeel. Het wemelt van de galeries, er zijn theaters en musea, en het hele jaar door worden er culturele evenementen georganiseerd. In deze rubriek belicht journalist Wietse Schmidt telkens iets opvallends.