Nieuws

Krav Maga, de kunst van effectieve zelfverdediging. ‘Met een veilig en goed gevoel de straat op’

Op IJburg en in Noord heeft Danny Ravesteijn zijn Krav Maga-school Kadima Gym. Hij is zo enthousiast over deze verdedigingskunst dat hij over zijn woorden struikelt. “Ik geloof in Krav Maga, in meer mensen lekkerder in hun vel te laten zitten.”

Het verdedigingssysteem Krav Maga komt oorspronkelijk uit Israël. Het is géén sport, benadrukt Danny. “We leren mensen om zich weerbaarder te maken, zodat ze met een goed en veilig gevoel de straat op kunnen. Want laten we eerlijk zijn. Er lopen steeds meer gribussen op straat. Wie is er nou niet op een dag onheus bejegend, bespuugd, betast of erger?”

Let op, zegt hij, ons motto is: een vermeden gevecht is een gewonnen gevecht. “Bij Krav Maga leer je hoe je je in vervelende en heel verschillende situaties kunt verdedigen, hoe je confrontaties kunt ontwijken en voorkomen, en je leert je afweren. Je wordt er mentaal én fysiek sterker van. Maar het is vooral heel leuk en leerzaam.”

Een belangrijk onderdeel bijvoorbeeld is de timeline: je afstand tot een ander. Als iemand zich onvriendelijk gedraagt, waar sta je ten opzichte van die persoon? Het zijn dit soort kleine dingen waar je je bewust van kunt worden. “Als iemand te dicht bij je staat, heb je alles al fout gedaan. Het zijn allemaal technieken waar je snel iets aan kunt hebben. En het begint bij wat je zegt en bij je uitstraling.”

Je leert Krav Maga niet alleen in de gymzaal, de trainingen zijn ook vaak buiten, zoals binnenkort op het strand en op 28 september in een rijdende trein, met een afsluitende barbecue. Dan doen er ook andere Krav Maga-scholen mee. 
Danny: “Het is mijn leven, ik vind dit zó leuk.” Hij beoefent Krav Maga zelf nu vijftien jaar. “Ik zag het, ben erover gaan lezen en toen was ik overtuigd: dit werkt echt.” Kadima Gym is aangesloten bij de IKMF, de grootste en oudste bond waarbij ook speciale legereenheden in Israël zijn aangesloten “Voor mij is het inmiddels tweede natuur geworden, ik hoef er niet meer over na te denken.”

Maar, zegt Danny met vuur in zijn ogen, iederéén kan het leren, mannen en vrouwen, ongeacht je niveau en leeftijd. “Dat is het mooie van deze verdedigingstechniek, er is geen andere sport die dat heeft.” Op woensdag start hij binnenkort een les voor alleen vrouwen, op zondagochtend kunnen kinderen vanaf 7 jaar bij Kadima Gym terecht. “Dan zijn we vooral bezig met zelfvertrouwen, bewustzijn en weerbaarheid.” Weer dat vuur in zijn ogen. “Ik geloof echt in Krav Maga.”

Kadima Gym, locatie IJburg: Bert Haanstrakade 2000, locatie Noord: Chrysantenstraat 26-28. Meer weten, gratis proefles? www.kadimagym.nl

Foto:
Tijdens deze maandagavondtraining kwam K1-gigant Ernesto Hoost een gastles geven. “We kunnen leren van andere verdedigingssporten.” Danny organiseert daarom regelmatig workshops en gastlessen, zoals binnenkort van een ‘worstelgrootheid’. “Dat zijn cadeautjes van mij aan de leerlingen.”