Janneke Kookt (recepten)

Kerstdiner 2020: een kerstsalade, couscous met eend en hemelse modder

Er zijn slechtere plekken om in lockdown te moeten doorbrengen dan Amsterdam-Oost. Maar de culinaire inspiratie van bezoekjes aan buitenlanden heb ik wel gemist, het afgelopen jaar. Dit kerstdiner heeft dan ook een exotisch tintje. Geniet ervan, het wordt een kerst om nooit te vergeten.

Voorgerecht: kerstsalade met kaki en mozzarella
Je bent ’m vast al eens tegengekomen, want in Oost struikel je over de kaki. Ik zie hem althans volop liggen bij bijna alle elf (buurt)supers in de straal van 500 meter rond mijn huis. Kaki ziet eruit als een oranje tomaat en is nogal zoet – in dit recept een goede combi met de zoute bresaola en romige buffelmozzarella. 

Nodig voor 4:
halve eetlepel citroensap
2 eetlepels olijfolie extra vierge
1 bol buffelmozzarella van 250 gram
2 kaki’s
zakje gemengde sla 
4 plakjes bresaola (gedroogd rundvlees, eventueel te vervangen door een lekkere Italiaanse ham)

Bereiding:
Klop een dressing van het citroensap, olijfolie en versgemalen peper en zeezout. Laat de mozzarella goed uitlekken en snijd in 8 dunne plakken. Snijd ook de kaki’s in dunne plakken. Leg per bordje dakpansgewijs twee plakjes kaki en twee plakjes mozzarella over elkaar. Geef ze een flinke draai peper en zeezout. Meng de dressing met de sla. Rol voor elk bordje een handje sla in een plakje bresaola en leg over de kaki en mozzarella. 

Hoofdgerecht: lauwwarme couscoussalade met eend
Alweer vlees inderdaad, maar de rest van het jaar aten we in deze rubriek bijna geen dieren. Dus van mij mag het, deze ene twee dagen. Wij hadden trouwens met twee personen genoeg aan één eendenborstfilet van 200 gram, maar als je grote eters aan tafel hebt dan neem je meer. De bereidingstijd hangt ook af van het gewicht van de filets – dat kan de slager of de verpakking je wel vertellen.

Nodig voor 4: 
300 gram flespompoen, geschild en in blokjes van 1 cm gesneden
5 eetlepels olijfolie extra vierge
rasp van een halve sinaasappel + 1 eetlepel sap
1 theelepel honing
1 theelepel 5 spices
150 gram couscous
2 – 4 eendenborstfilets, op kamertemperatuur 
40 gram gepelde pistachenootjes, kort geroosterd
handjevol granaatappelpitjes
zo’n 20 muntblaadjes, grofgehakt 

Bereiding: 
Verwarm de oven voor op 200 graden (hetelucht op 180). Meng de blokjes pompoen met 2 eetlepels olijfolie, peper en zout. Schuif ze 20 minuten in de hete oven, schep halverwege om. Klop een dressing van de overige olijfolie (3 eetlepels), de sinaasappelrasp en -sap, honing en 5 spices. Bereid de couscous volgens de aanwijzingen op het pak. Snijd de velkant van de eendenborst kruislings in. Verhit een koekenpan met goede antiaanbaklaag. Bestrooi de eendenborstfilets met peper en zout. Bak de filets met de velkant naar beneden 5 – 6 minuten, draai ze om en bak nog 2 minuten. Rol ze daarna losjes in aluminiumfolie om ze te laten rusten, zo’n 5 minuten. Meng de couscous met de dressing, pompoenblokjes, pistachenootjes, granaatappelpitjes en muntblaadjes en breng op smaak met zout en peper. Snijd met een scherp mes de eendenborstfilets in mooie plakken en serveer op de couscoussalade. 

Toetje: hemelse modder met kardemom en chips van peer
Begin de voorbereidingen van je kerstdis altijd met het maken van je dessert. Dat moet nog in de koelkast en bovendien ruiken je handen en de snijplank nog niet naar rauwe knoflook – dat wil je niet bij je chocomousse. Bij deze hemelse modder komt veel klopwerk kijken, dus dat kun je maar alvast achter de rug hebben. 

Nodig voor 4: 
100 gram pure chocolade
2 eieren 
60 gram suiker
1 eetlepel kardemompoeder
150 ml ongezoete slagroom 
2 peren 

Bereiding: 
Smelt de chocolade au bain-marie, dus in een kom die boven een pannetje met zacht kokend water hangt. Klop in een andere kom ook au bain-marie de eieren met de suiker totdat het volume is verdubbeld. Spatel de gesmolten chocolade en het kardemompoeder door de geklopte eieren. Laat afkoelen tot kamertemperatuur en klop ondertussen de slagroom stijf. Spatel de slagroom door het chocolademengsel. Giet in bakjes en laat de hemelse modder een paar uur opstijven in de koelkast. Maak intussen de peerchips. Verwarm daarvoor de oven voor op 120 graden (hetelucht op 100). Snijd de peer in heel dunne plakken, liefst met een mandoline. Verspreid de plakken peer over de bakplaat en schuif ’m 45 minuten in de oven, draai de plakken halverwege om. Zet de ovendeur op een kleine kier (bijvoorbeeld door een pollepel tussen de oven en deur te steken), zodat het vocht kan ontsnappen. Laat de chips afkoelen en bewaar ze afgedekt in een droge bak. 

Hoofdgerecht
Dessert