Interviews

Jeugdtheaterschool TIJ breidt uit

Theatraal IJburg (TIJ) heeft vanaf komend seizoen drie dependances: twee in Oost en één in Diemen. En het aanbod voor jongeren boven de twaalf wordt uitgebreid met theater-, film- en musicallessen. Oprichtster Thea Pruim: “We zijn meegegroeid met de kinderen.”

Tien jaar geleden begon theaterdocente Thea Pruim met theaterlessen voor kinderen op IJburg. Ze was een van de eersten In Nederland die ook spelles gaf aan peuters en kleuters, toentertijd op tijdelijke locaties op IJburg. Ondertussen heeft TIJ een eigen kantoor en twee speelruimtes in het Centrum voor Vrije Tijd aan het Ed Pelsterpark en zijn er bijna dertig theaterdocenten aan de theaterschool verbonden. Daarbij beleeft het door Thea Pruim opgezette jeugdtheaterfestival Spektakel op IJburg in augustus alweer zijn tweede lustrum. De school is diepgeworteld in het culturele en educatieve bestel van IJburg.

De dependances komen in Diemen op basisschool de Nieuwe Kring en in Oost op basisschool St. Barbara en op kunstmagneetschool De Kraal. De uitbreiding is volgens artistiek leidster Inge Wannet een logische stap. “Wij hebben veel expertise in huis: tien jaar ervaring, leerlijnen, plannen en concepten. Het is fijn dat de rest van Oost daar straks ook van kan profiteren.”

Maar dat is niet de enige belangrijke ontwikkeling: TIJ gaat zich ook richten op theater-, film- en musicallessen voor kinderen boven de twaalf. Een langgekoesterde wens van Thea Pruim. “Voor kinderen en jongeren van elke leeftijd kan theater een functie hebben, bij een vierjarige draait het om spelplezier, bij een achtjarige meer om verbeeldingskracht, maar tieners doen zóveel nieuwe indrukken en onzekerheden op, dan is het zeker belangrijk dat ze zich kunnen uiten. Op scholen ligt de nadruk op de cognitieve ontwikkeling, op het scoren. Maar het vermogen om creatief te denken is zo belangrijk, daar heb je een leven lang profijt van.”

Inge Wannet: “Niet iedereen hoeft natuurlijk beroemd te worden. Ook een verpleegster of een bankdirecteur (in de dop) kan veel aan theaterlessen hebben: je ontwikkelt sociale vaardigheden, je leert jezelf te presenteren en creatieve oplossingen te bedenken.”

Thea Pruim: “Ik wil kinderen en jongeren leren om van niets iets maken. Dat is ons doel.” Inge Wannet: “En dat is precies wat jij gedaan hebt met TIJ.”

Zaterdag 5 juli organiseert TIJ in samenwerking met naburige instanties een gratis Zomervakantiefeest in het Ed Pelsterpark.
Zondag 17 augustus vindt Spektakel op IJburg plaats met extra activiteiten voor tieners, zoals een silent disco, slacklinen en hoelahoep. Aan de vooravond zijn er activiteiten voor ouders.
Voor meer info over de festiviteiten en cursussen zie theatraalijburg.nl en jeugdtheaterschooltij.nl.

Vrijwilligers gezocht voor Spektakel op IJburg
Op zondag 17 augustus wordt in het Diemerpark de tiende editie van Spektakel op IJburg georganiseerd. Dit sfeervolle festival biedt als vanouds theater, dans en muziek en knutselateliers.
De organisatie is op zoek naar enthousiastelingen die willen helpen van deze dag een succes te maken. Draag je het festival een warm hart toe en heb je op 17 augustus drie of vier uur tijd om te helpen? Mail dan met Lenneke Beunk (lenneke@bureaubarel.nl).

Lees ook:
Onderdak voor Theatraal IJburg