Nieuws

Onderdak voor Theatraal IJburg

Theaterschool Theatraal IJburg vindt na drie jaar wachten in september onderdak in het zojuist opgeleverde Centrum voor Vrije Tijd (CVT) aan het Ed Pelsterpark op IJburg. “Eindelijk”, zegt directrice Thea Pruim. “We kunnen de ruimte heel hard gebruiken.”

Sinds de oprichting van Theatraal IJburg zes jaar geleden “toen IJburg nog een zandbak was” heeft de theaterschool een professionaliseringsslag doorgemaakt. Pruim: “Op een gegeven moment sta je voor de keus: Doorgroeien of stoppen?” Ze is blij dat ze haar meer dan driehonderd leerlingen niet teleur hoeft te stellen. Waar zij nu les krijgen op zes verschillende locaties op IJburg in klaslokalen en sportzaaltjes, zullen alle leerlingen van peuters tot en met volwassenen dit jaar ondergebracht worden onder één dak.


Het CVT bestaat uit één grote sporthal en diverse cursusruimtes. Ook is er een kantoorruimte voor Theatraal IJburg, vooralsnog de enige culturele instantie die onderdak krijgt in het pand. Pruim: “Eindelijk hoef ik niet meer thuis te werken. Ook thuis kunnen we de ruimte hard gebruiken.” Haar man Patrick Richter, oprichter van IJburg TV, krijgt het kantoor aan huis. En er is ruimte voor een bedje voor hun jongste kleinzoon die regelmatig bij hen logeert.


De reden dat Pruim zo lang moest wachten op een locatie heeft te maken met het bestemmingsplan van het eiland. “Pas in de tweede fase van IJburg was een ruimte voor vrije tijd gepland. Ik denk dat het stadsdeel dacht: Voor cultuur gaan die IJburgers wel naar het centrum. Hier wonen vooral jonge mensen met kinderen. Die hebben daar helemaal geen tijd voor.”


De afgelopen jaren heeft Pruim keihard gewerkt om van haar theaterschool een succes te maken. Het begon in 2005  met de organisatie van het dans- en theaterfestival Kids Event Spyburg  waar kinderen en ouders kennis konden maken met theater en dans. Op 5 september viert het festival, inmiddels Spektakel op IJburg genaamd, haar zesde editie. Dat deze activiteiten uit zouden monden in een voltijd baan, had Pruim zes jaar geleden niet verwacht. “Theatraal IJburg is organisch gegroeid.”


Pruim geeft een verklaring waarom theater op IJburg zo populair is: “Veel ouders hebben door dat theaterles een belangrijke bijdrage kan leveren aan de ontwikkeling van hun kind: Ze leren zich presenteren, ze worden opener, ze leren duidelijk praten en hun fantasie wordt geprikkeld. Het gaat bovenal om samenspelen: kinderen en jongeren leren dat ze met weinig materiaal veel spelplezier kunnen hebben.”


Trots: “Ik wil niet opscheppen, maar wij zijn de eerste theaterschool in Nederland met een lesprogramma speciaal voor peuters .” Dat ze onderdak heeft voor haar Theatraal IJburg, betekent echter niet dat haar ambities op zijn: “Ik ben een doener en theater is een onuitputtelijke bron van inspiratie.”


Door Dieuwertje Mertens