Nieuws

‘Je kan me alles afpakken, maar niet mijn lach’

Het afgelopen jaar meldden zich wekelijks gemiddeld achttien Amsterdammers bij De Regenboog Groep voor tijdelijk onderdak. Dit is vermoedelijk slechts een gedeelte van het aantal mensen dat door bijvoorbeeld scheiding of faillissement op straat komt te staan. 

De woningnood is groot en er zijn weinig mogelijkheden. Voor De Regenboog Groep en Gemeente Amsterdam genoeg reden de krachten te bundelen en te zoeken naar oplossingen. Zo is het project Onder de Pannen geboren. Sinds 2015 worden Amsterdammers met een lege kamer gekoppeld aan iemand zonder dak. 
En dat maakt echt een verschil, vertelt Denny, die na zijn scheiding dakloos raakte. “Mijn geluk is dat ik twee rechterhanden heb. Hierdoor kon ik blijven werken en dit was ook mijn doel. Je kan me alles afpakken, maar niet mijn lach. Ik heb heel wat tegen mezelf moeten praten. Herpak jezelf, dacht ik dan. Mijn vrienden en familie wilde ik er niet mee lastigvallen. Via maatschappelijk werk van De Regenboog Groep werd ik gekoppeld aan Onder de Pannen. Zo kon ik legaal een kamer huren bij iemand die ik kende. Ik hoefde niet meer van plek naar plek. En kreeg ik de rust om stappen naar een permanente oplossing te zetten.”

Win-win
Verhuurder Bert verhuurt een kamer. “Ik heb sinds een aantal jaar een uitkering en dat is geen vetpot. Met het verhuren van mijn lege kamer heb ik een extraatje, maar het is ook gezellig.” De verhuurder helpt iemand en houdt er iets aan over. Iedereen kan meedoen als verhuurder, ook als je een sociale huurwoning hebt en als je een uitkering en toeslagen ontvangt. Daar wordt niet op gekort. 
Meer weten? Zie www.onderdepannen.nl.

De mensen uit het interview zijn vanwege hun privacy niet de mensen op de foto.