Meer verbinding met het water, verfraaiing van de pleinen en de achterkant van winkelcentrum Brazilië, meer variatie in het winkelaanbod, speelruimte voor kinderen en ontmoetingsplaatsen voor omwonenden. Met deze trefwoorden zet initiatiefgroep Waterhart IJhaven zich in voor het verfraaien van de openbare ruimte op en rondom de Oostelijke Handelskade.
De pleinen zijn lelijk, de Veemkade een racebaan voor fietsers, er worden de hele dag door vrachtwagens gelost, ’s avonds is het er donker en onveilig, en het water is er wel, maar je kunt er niet bij. Het is kijk-water, geen doe-water. Dat zijn in een notendop de bezwaren van Rob van Zanten, eigenaar van zeilschool Nautiek en lid van de initiatiefgroep Waterhart IJhaven, tegen de openbare ruimte bij winkelcentrum Brazilië aan de Oostelijke Handelskade.
Van Zanten vertelt niets nieuws, en hij staat ook niet alleen met zijn kritiek. Er worden al jarenlang plannen geopperd om meer sfeer te blazen dit deel van het Oostelijk Havengebied. Het merendeel, van een bioscoop in het water tot een diverser aanbod in winkelcentrum Brazilië, is door de jaren heen een stille dood gestorven.
“Onze initiatiefgroep wil veel van deze ideeën nieuw leven inblazen”, legt Van Zanten uit. “Ook omdat het Waterhart – zo noemen we dit gebied – de komende jaren steeds meer een centrale plek zal innemen in de stad. Denk aan de bewoners van Noord die nu al elke ochtend met de pont naar het Azartplein deze kant op komen. En straks is er de brug vanaf de Sluisbuurt. Bewoners van IJburg komen dan hiernaartoe, op weg naar Centraal Station en het hart van de stad, of omdat ze hier willen winkelen.”
Vreselijke avond
De initiatiefgroep (alle winkeliers van winkelcentrum Brazilië, de ondernemers van de boten Lizboa en Nautiek en een groep omwonenden) heeft de bestuurscommissie Oost achter zich gekregen. “We werken hard aan de verdere ideeënvorming.”
Ideeënvorming, géén planvorming, benadrukt Van Zanten. Dat daar misverstanden over bestaan, bleek tijdens de eerste informatieavond van de initiatiefgroep, eind oktober in het Lloyd Hotel. “Dat was een vreselijke avond”, zegt hij terugblikkend. “Een groep omwonenden liet enorm van zich horen. Op vrijwel elk initiatief zeiden ze nee. Ze bleven ook roepen dat we die avond besluiten zouden nemen. Zover is het nog lang niet. Wij willen eerst van bewoners en ondernemers horen wat hun wensen zijn.”
Tallship
Gelukkig komt er een herkansing. Op 28 november is er een bewonersavond over Waterhart IJhaven, in het Muziekgebouw aan ’t IJ. Van Zanten hoopt op een hoge opkomst. “Hoe meer input, hoe beter. Daarmee gaan we als initiatiefgroep vervolgens verder.” Over de keuzes doen de wildste verhalen de ronde. Met als schrikbeeld dat de IJhaven een pretpark zou worden voor toeristen. “Dat is onzin. Het kan zo groot of klein als we zelf willen. Denk aan bomen en bankjes aan de Veemkade, of het verplaatsen van de ontsierende papier-, plastic- en flescontainers bij Albert Heijn.”
Zelf zou Van Zanten graag een houten wandelpromenade willen, een boardwalk zoals die bij de OBA, tussen de boten en de Veemkade. “Dat geeft wandelaars de ruimte, en je hebt meer beleving van het water, doordat je er dichtbij kunt komen. En ik zou het mooi vinden als er een tallship kwam, denk aan een vaste ligplaats voor de klipper Stad Amsterdam. Als een baken van Amsterdam en haar eeuwenoude geschiedenis met het water.”
Van Zanten wil één ding benadrukken. “We willen het Waterhart aantrekkelijker maken, het is geen stiekem plan om geld te verdienen. Ons doel is het Oostelijk Havengebied mooier te maken. En we denken dat dat kan.”