Natuur

Intratuin Amsterdam komt in actie voor de bijen

Intratuin, marktleider van de Nederlandse tuincentra, neemt binnen een jaar alle gewasbeschermingsmiddelen uit de handel die met de bijensterfte in verband worden gebracht. De kwekers van Intratuin mogen deze middelen over zes jaar niet meer gebruiken. Intratuin Amsterdam aan de Nobelweg nam al eerder stappen in de duurzame richting en loopt daarmee voor op het landelijke beleid.

De aanleiding voor de maatregelen die Intratuin neemt, is een onderzoek van Greenpeace waaruit blijkt dat de sierplanten van tuincentra massaal resten van verboden en omstreden chemische bestrijdingsmiddelen bevatten.

Bij Intratuin Amsterdam waren de meest schadelijke bestrijdingsmiddelen al eerder uit de handel gehaald. Directeur Stacey Wielinga: “Toen Greenpeace in februari bij ons proeven kwam nemen, konden wij gelukkig laten zien dat we heel veel middelen al niet meer verkopen. Het was voor ons een grote schok dat onze kwekers nog wel met die bestrijdingsmiddelen werken. Wij dachten dat Intratuin dit al goed onder controle had.”

Boze mails
De bekendmaking door Greenpeace heeft veel losgemaakt bij de klanten van Intratuin Amsterdam. “We kregen vijfhonderd boze e-mails van klanten,” vertelt Wielinga. “Sommigen schreven dat ze nooit meer een stap in onze winkel zouden zetten…”

De directeur van de vestiging in Amsterdam is groot voorstander van verduurzaming van het assortiment. Komende periode ruimt deze Intratuin 400 m2 in met biologische planten. Rozen en kruidenplanten werden al langer biologisch aangeboden. “Ik ben op eigen initiatief op zoek gegaan naar biologische kwekers,” vertelt Wielinga. “Dat is nog niet zo eenvoudig. Biologische kwekers hebben een grote afzet nodig om ervan te kunnen leven. Eén vestiging van Intratuin is niet genoeg. We gaan nu kijken of we met een aantal vestigingen biologische planten kunnen inkopen.” Als alternatief voor bestrijdingsmiddelen biedt Intratuin Amsterdam larven van lieveheersbeestjes als bladluisverdelgers.

Roofmijt tegen spint
Biologische planten zijn – net als biologisch voedsel – iets duurder en de kans dat er beestjes op zitten, is groter. Wielinga: “Niet overal in Nederland zijn klanten daar klaar voor. Maar in Amsterdam hebben we gelukkig een grote groep die specifiek naar biologisch vraagt.” In tegenstelling tot reguliere teelt worden deze planten niet verkocht met plastic flap met foto en tekst erop. “Die storen mij mateloos. Ook ben ik vóór biologisch afbreekbare potjes. Eén van onze kwekers is nu bezig met jute.”

Intratuin Amsterdam gaat de komende periode nog meer inzetten op alternatieve bestrijdingstechnieken, zoals roofmijt tegen spint en andere soorten lieveheersbeestjes tegen luizen.

Lees ook:
Onkruid niet met gif maar met heet water bestreden (14-09-2014)