Hij is de nieuwe ‘baas’ van Oost en niet gekozen. Maarten Poorter (PvdA) is de eerste om te erkennen dat hij dat minder democratisch vindt, die benoeming door het College van B&W in plaats van de verkiezing door de bewoners van Oost.
Toch heeft hij met enthousiasme zijn benoeming aanvaard. Niet alleen omdat hij een leuke portefeuille heeft, maar ook omdat het hem in de gelegenheid stelt om in de buurten het gesprek aan te gaan met de bewoners. Want dat is hij wat hij veel doet.
U zegt dat u de buurt in gaat, maar hoe werkt dat in een wijk met 130.000 inwoners?
“Ik doe dat onder andere door ‘buurmandagen’. Dan ga ik bij mensen op bezoek die zich via een oproep van ons op bijvoorbeeld Facebook melden. Ook mijn contacten op straat leiden tot veel spontane afspraken. Vaak gaat een ambtenaar mee, zodat we klachten en suggesties meteen kunnen meenemen voor actie.”
Wat voor thema’s spelen er zoal? En wat gebeurt er ná uw gesprek?
“Wat opvalt zijn de vele vragen over erfpacht, veiligheid en zorg voor bijvoorbeeld mensen met dementie. Verder natuurlijk de handhaving, waarvan men bijna altijd vindt dat die tekort schiet. Natuurlijk wil ik ook meer handhavers, maar je lost er niet altijd de problemen mee op. Vaak vragen we ook: aan welke oplossing denkt u zelf? Waar het om gaat, is dat je partijen bij elkaar brengt. Met onze lokale kennis en contacten kunnen we makkelijker vragen uit de buurt beantwoorden en opvolgen. Dit moet onze meerwaarde zijn.”
Welke onderwerpen zitten er in uw portefeuille?
“Dat zijn huisvesting statushouders, economie, veiligheid, jeugd, onderwijs en kansengelijkheid, waaronder bestrijding van armoede en eenzaamheid. Samen met buurtbewoners maken we jaarlijks per buurt een plan voor de besteding van ons budget: of het nu gaat om nieuwe sportvoorzieningen voor kinderen of een extra buurtkamer, bewoners hebben hier veel invloed op. Hier trekken we jaarlijks 2,4 miljoen euro voor uit.”
Heeft u nog een mooi cadeau in petto voor de bewoners van Oost?
“We gaan binnenkort starten met het project tegen ‘stille armoede’, waarmee we armoede en eenzaamheid willen aanpakken. Het gaat met steeds meer buurten goed in Oost; de Transvaal- en Indische Buurt zijn er echt op vooruit gegaan. Maar er zijn nog te veel mensen die niet meeprofiteren van de toegenomen welvaart. Voor hen gaan we ons extra inzetten.”
Waar wilt u over vier jaar staan met Oost?
“Wij willen de komende vier jaar de afstand tussen politiek en bewoners verkleinen. Daarom gaan we vier jaar, en hopelijk langer, zelf de buurten in en roepen we op om contact met ons op te nemen. We willen een benaderbaar bestuur zijn, vanuit de participatiegedachte. Dat is ons doel en daar staan we voor de komende jaren.”
Maarten Poorter (39) is stadsdeelvoorzitter van Oost namens de PvdA. Van 2010 tot 2018 was hij gemeenteraadslid. Poorter is afgestudeerd als socioloog en politicoloog, en was tot voor kort ondernemer en mede-eigenaar van een trainings- en adviesbureau in politiek-bestuurlijke vaardigheden. Maarten is getrouwd, heeft drie kinderen en woont in Noord.
Door Ronald Smallenburg