Nieuws

Het windmolentje staat en wint Pluk van de Petteflet Natuurprijs

Met een boor en wat moeren monteerde portefeuillehouder Nevin Özütok dinsdagmiddag 5 maart het veelbesproken windmolentje op kavel 1. Daarmee werd de aftrap verricht voor het omturnen van de braakliggende lap grond tot een terrein voor stadslandbouw en groene energie. De zon scheen vurig, de wind hield zich stil. Wie er vaker komt, weet dat dát nooit lang duurt op IJburg.

Het windmolentje is gefabriceerd door kinderen van de Neptunusschool. Zij, andere schoolkinderen en andere IJburgers gaan op het terreintje op Haveneiland de komende maanden onder meer een insectenhotel plaatsen, groenten verbouwen, een vlinder- en pluktuin inrichten. Het is een educatief project en een verbinding voor de buurt.

Ter plekke werd het plan voor kavel 1 beloond met de Noord-Hollandse Pluk van de Petteflet Natuurprijs. Een verrassing voor alle aanwezigen. Het project, gekozen uit 19 Noord-Hollandse genomineerden, gaat nu op voor de landelijke prijs. Deze prijs is een initiatief van de Natuur en Milieufederaties en het radioprogramma Vroege Vogels, voor burgers die zich inzetten voor natuur en landschap. In maart 2013 zal een landelijke jury met onder andere Flip van Duijn, zoon van Annie M.G. Schmidt, drie tot vijf provinciale genomineerden selecteren, waarop het publiek via internet kan stemmen. Vroege Vogels maakt in april de winnaar bekend.

In de zomer van 2012 dreigde het initiatief van Vermeulen nog niet door te gaan vanwege het windmolentje. De provincie had net een voorbereidend besluit genomen, waardoor windturbines, zelf geen provisorisch educatieve door kinderen, niet meer waren toegestaan. In januari van dit jaar kon het via een clausule in de nieuwe regel alsnog. Portefeuillehouder Özütok roemde initiator Joris Vermeulen dan ook om zijn doorzettingsvermogen. “Als je inspiratie hebt en volhoudt, dan lukt het.”

Volg de ontwikkelingen op kavel 1 op Facebook.

Lees ook:
Dat windmolentje komt er toch! (19-02-2013)