Natuur

Imker worden op een dak in Amsterdam-Oost

Op het dak van De Koffiefabriek aan de Joan Muyskenweg zijn begin mei vier bijenkasten geplaatst. Op deze plek worden twaalf Amsterdammers opgeleid tot stadsimker.

De Koffiefabriek is een broedplaats voor creatief talent, gelegen op bedrijventerrein De Omval. Wie het dak van dit gebouw wil bereiken moet eerst een steile brandweertrap beklimmen. Eenmaal boven biedt het dak uitzicht op de Amstel, kantoorpanden en metrostation Overamstel. Er staan vier bijenkasten in vrolijke kleuren. Het is een zonnige dag en de bijen vliegen af en aan.

De cursus ‘I love beeing’ is opgezet om iets te doen tegen de bijensterfte. Het gaat niet goed met de bijen. Over de hele wereld zien imkers hun volken massaal sterven. Waarschijnlijk komt dit door een combinatie van factoren. De variatie aan planten en bloemen is afgenomen, onder andere door het type pesticiden waarmee boeren werken. Hierdoor kunnen bijen weinig stuifmeel en nectar vinden. Bovendien lijden de bijen onder de varroamijt, een parasiet die virussen overdraagt.

Meer bloemen
“In de stad doen bijen het erg goed,” zegt Geert Van Kerckhove (30), één van de cursusleiders en zelf woonachtig in Oost. “Hier is het aanbod aan bloemen groter en diverser dan op het platteland. In de stad worden immers minder pesticiden gebruikt.” Bijen vervullen een belangrijke functie voor mensen. Ze zorgen niet alleen voor honing, maar ook voor de bestuiving van groente en fruit. Bij een derde van onze voedselproductie zijn bijen nodig.

Imkeren in de stad is in opkomst. In Amsterdam houden al een paar honderd mensen bijen. Ook in andere wereldsteden is ‘urban beekeeping’ een trend. Op daken van hoge gebouwen in New York, Parijs en Tokyo staan bijenkasten.

Overlast geven de insecten niet, volgens Geert. “Bijen vliegen drie tot zes kilometer om hun eten te zoeken. De bijen van De Koffiefabriek vliegen bijvoorbeeld naar het Oosterpark en het Sarphatipark. Zodra ze de kast verlaten hebben verspreiden ze zich snel.” Waarom de imkers hebben gekozen voor het dak van De Koffiefabriek? “Hier waren de bijen welkom en er is plek om cursisten te ontvangen.”

Natuurlijk imkeren
‘I love beeing’ verzorgt sinds kort cursussen in verschillende Nederlandse steden, momenteel in Rotterdam, Nijmegen, Groningen, Utrecht en Den Haag. Bij ‘I love beeing’ staat het ‘natuurlijk imkeren’ centraal. De kasten zien er iets anders uit dan gebruikelijk. Ze bevatten lege frames waarin de bijen zelf aan natuurbouw doen, net zoals ze voorheen deden in holle boomstammen. Natuurlijk imkeren houdt in dat de bijen hun eigen honing mogen houden, waaruit ze belangrijke voedingstoffen halen. De imker laat de bijen bovendien uitzwermen als voortplantingsmethode. “Deze manier van imkeren geeft bijen de kans aan te sterken zodat ze hun vijanden op eigen kracht kunnen overwinnen,” legt Geert uit.

De bijen op het dak van De Koffiefabriek brengen een zacht gezoem voort. In de naastgelegen boom zingt een merel. Het ene na het andere vliegtuig vliegt laag over, en de metro’s van Overamstel rijden af en aan. Dan gaat Geerts mobiele telefoon. In Amsterdam-West is een bijenzwerm in een boom aangetroffen. Geert moet er vandoor. Als hij de zwerm weet te vangen is Amsterdam weer een bijenvolk rijker.

Op 18 september gaat de Introductiecursus Urban Beekeeping van start (vier avonden), een inleidende cursus waarin alles verteld wordt over bijen en het imkerschap. Kijk op www.ilovebeeing.nl.

Lees ook:
Stadsdeel verwelkomt bijen (17-06-2012)
Alle artikelen over de natuur.