Nieuws

‘Ik zag de personages ineens in levenden lijve voor me’

In 2011 verscheen de roman Op Zee van Toine Heijmans. Over een vader die met zijn dochtertje van zeven gaat zeilen en haar onderweg verliest. Kort daarna werd de IJburgse schrijver benaderd door Viking Film: ze wilden er graag een tv-film van maken. Inmiddels is Heijmans net terug van vier opnamedagen op het IJsselmeer.

“Wow, dit is mijn eerste roman, en iemand vindt het interessant genoeg om er een film van te maken.” Dat was de eerste reactie van Heijmans na het telefoontje van de productiemaatschappij. Daarna dacht hij lichtelijk bevreesd: als dat maar goed gaat. Een boek is toch iets heel anders dan een film. “Helemaal omdat mijn verhaal zich voor een groot deel afspeelt in het hoofd van een man die een lange zeiltocht maakt, en dat is nogal lastig om te zetten in beelden. Maar het is scriptschrijfster Anne Hofhuis meer dan goed gelukt. Op sommige passages en dialogen was ik eerlijk gezegd best jaloers. Die hadden zo in het boek kunnen staan.”

Vorige week waren de filmopnamen op het IJsselmeer. Aan boord van de Thalassa, het schip van zeilvriend en buurman Lon de Haas. Het schip is dertien meter lang, maar met de totale crew, van cameraman tot locatiemanagers, was het ineens een klein schuitje. Heijmans wilde eigenlijk geen pottenkijker zijn. “Het leek me vreselijk voor een filmmaker als de schrijver van het boek erbij was. Maar ze wilden graag dat ik mee zou helpen aan boord. Dus ik was de deckhand van Lon. We probeerden de boot op koers te houden, zonder daarbij zelf in het blikveld van de camera te komen. Daarom lag ik soms onder in de kuip. En als ik omhoog keek, zag ik de personages van mijn boek in levenden lijve. De mensen die ik had bedacht bestonden ineens echt. Dat was heel onwerkelijk. En soms ook heftig. Zoals bij de scène waarin de vader zijn dochter verliest. De angst die te zien was in zijn ogen. Zo levensecht, zo fascinerend. Af en toe kreeg ik echt een brok in mijn keel. Dan nam ik maar snel een Fisherman’s Friend.”

Het waren lange dagen, waarop wel twaalf tot veertien uur werd gefilmd. “Ik wist niets van dit hele proces. Nu pas weet ik wat een werk dat is. Per dag kunnen ze hooguit vijf minuten film maken. En dat gebeurt met een nauwgezetheid, teamwork en een engelengeduld dat ik nooit ergens anders zag. De film, met onder anderen Rifka Lodeizen en Martijn Nieuwerf, zal na de zomer in première gaan. Ik heb het volste vertrouwen in het eindresultaat en kan niet wachten om ‘mijn verhaal’ op het scherm te zien.”

Alvast het boek lezen? Kijk op www.op-zee.nl.

Lees ook:
Romandebuut van IJburger Toine Heijmans: ‘Op zee’ (22-06-2011)