Nieuws

‘Ik vind dat iedereen moet kunnen zwemmen’

Ze draagt roze crocs, een korte broek en een wit shirt met het logo van de Watervrienden, de zwemvereniging waar haar ouders – ver voor de oorlog – ook al lid van waren. Betty Heimans zit in het bestuur van de vereniging en geeft met veel plezier zwemles aan kinderen in het Zuiderbad. Het moeten er door de jaren heen honderden zijn geweest.

Dinsdagavond, halfacht. In het Sportfondsenbad Oost komen de kinderen even uit het water om met juf Betty (68) op de foto te gaan. Ze zijn nog geen tien, maar zwemmen kunnen ze als de beste: de groep gaat binnenkort op voor het diploma Zwemvaardigheid 2. Ze hebben al heel wat diploma’s op zak, maar vinden het zwemmen zo leuk dat ze steeds weer naar een volgend doel willen toewerken.

“Het gaat hier niet van: stampen, diploma, hup weg… we heten niet voor niets de Water-vrienden”, vertelt Betty. “Het ABC-traject duurt relatief lang. Dat is de basis. Naarmate ze sterker worden, leren ze ook duiken en reddend zwemmen.”

De kinderen mogen pas ‘op’ voor een diploma als ze er helemaal klaar voor zijn. “Ze halen het daardoor eigenlijk altijd, en we maken van het afzwemmen dan ook echt een feestje.”

Om het zwemmen betaalbaar te houden worden de lessen gegeven door vrijwilligers, die daarvoor worden opgeleid en geregeld nog op cursus gaan. De gemeente springt bij als de kosten voor een gezin toch een obstakel vormen. “Maar we sturen geen kinderen weg”, zegt Betty, die laat doorschemeren dat de vereniging een enkele keer wat bijlegt.

Nederland is met zijn grachten en plassen echt een waterland. Niet alle ouders zijn zich daarvan voldoende bewust, zegt Betty, met alle risico’s van dien. “Ik vind dat ieder kind moet kunnen zwemmen.”

Er is een wachtlijst en de zwemvereniging zou blij zijn met extra vrijwilligers. Want per tien kinderen is er een juf of meester nodig, en daarnaast moet er iemand toezicht houden over het hele bad. Aan de familie Heimans zal het in ieder geval niet liggen, want ook de twee volwassen dochters van Betty geven zwemles bij de Watervrienden.

 

Lieve Stad
Wie zijn de mensen die Amsterdam de lieve stad maken die het volgens oud-burgemeester Van der Laan was? In deze rubriek besteedt de Brugaandacht aan inwoners van Oost die zich belangeloos inzetten voor hun buurt. En die dat heel vanzelfsprekend vinden.Wil je ook iemand voordragen? Stuur dan een mailtje naar redactie@debrugkrant.nl.