De speeltuin bij de hoofdingang van het Flevopark is een favoriete plek voor ouders met kinderen. Buurtbewoonster Claire komt er graag, maar stuit op een prangend probleem. Bezoekers van de speeltuin zijn niet welkom op het toilet van de aangelegen uitspanning Flevor.
De buurtbewoonster claimt niet de enige te zijn die problemen heeft met de uitbater en wijst op sociale media als Facebook Reviews en Google Reviews waarop flink wordt geklaagd over de ondernemer. “Als je naar het toilet wilt, ben je verplicht een dure consumptie te nemen. Je kunt aanbieden ervoor te betalen, maar dat weigert hij. Het is geen incident, het is zijn beleid.”
Het gaat er bij Claire niet in dat de ondernemer geen verantwoordelijkheid voelt voor zijn omgeving. “Toen ik pas bevallen was moest ik nodig naar de wc. Ik wilde een flesje water kopen, maar hij had geen geld terug. Toch weigerde hij me naar het toilet te laten gaan. Gelukkig had mijn vriendin wat geld bij zich. Ik snap hem ook niet. Als je 50 cent vraagt voor het toilet dan verdien je er toch ook wat aan?”
Volgens Claire zijn er geen goede alternatieven in de buurt. “In het park zijn geen openbare toiletten en ’t Nieuwe Diep is ruim tien minuten lopen. Niet echt handig met een peuter. Die zaak is ook nog eens ’s ochtends en in de winter gesloten en dus niet echt een optie. De uitbater moedigt eigenlijk aan tot wildplassen.”
De uitbater begrijpt dat zijn beleid voor sommige parkbezoekers vervelend is. “Maar ik ben daartoe gedwongen. In het verleden liet ik parkbezoekers wel toe tot het toilet, maar de druk werd te groot. De toiletten werden smerig en er ontstonden rijen. Hoe denk je dat je toilet eruit ziet nadat een schoolklasje met plassende jongetjes is langs geweest? De toiletten werden zelfs gesloopt. Mijn gasten begonnen te klagen.”
Het probleem voor de uitbater is dat hij zijn handen vol heeft aan zijn zaak. “Ik kan niet iedereen in de gaten houden en voor politieagent spelen. Ik ben eigenaar en draag zelf het risico als er dingen stuk gaan. Mensen houden feestjes in het park en willen dan bij mij naar het toilet. Dat wordt een bende. Ik kan niet de ene persoon wel toelaten en de andere niet. Ik vind het zelf ook vervelend, maar ik heb uit noodzaak besloten dat het toilet alleen voor mijn gasten is.”
De eigenaar zegt met het stadsdeel over het probleem gesproken te hebben en ziet graag een openbaar toilet in het park. “Het stadsdeel heeft aangegeven dat dit niet haalbaar is. Het kost te veel geld omdat openbare toiletten dagelijks door personeel bemand moeten worden.”
Stadsdeel Oost weet van de situatie en heeft enkele keren met de eigenaar gesproken. Die blijft bij zijn standpunt en vraagt om openbare toiletten. Het stadsdeel doet momenteel onderzoek naar de plaatsing van een ecotoilet in park Frankendael. “Als dat positief uitpakt, kan dat in het Flevopark een vervolg krijgen.”
Door Wietse Schmidt