Nieuws

‘Ik heb altijd een zwak gehad voor mensen met een beperking’

Amateurvoetballers zien het wel eens: volwassen mensen die acht tegen acht spelen op een half veld met kleinere doelen. Voetbal, maar net anders. G-voetbal wordt namelijk gespeeld door mensen met een geestelijke en/of verstandelijke beperking. Slidings zijn verboden, buitenspel bestaat niet. Paul du Crocq begeleidt zijn G-team al jarenlang. Deze zomer verhuisden ze van Fortius naar s.v. De Meer.

Wat maakt het mooi om G-voetbalbegeleider te zijn?
“Van kinds af aan ben ik astmatisch. Desondanks heb ik hoog gevoetbald, maar ik was wel een stapje langzamer. Zodoende heb ik altijd een zwak gehad voor mensen met een beperking. Ik benader hen niet vanuit die beperking, maar als gelijkwaardige personen. Zo word ik een van hen. Ik ben er altijd, sta voor ze klaar. We kunnen overal over praten en indien nodig leg ik iets met liefde honderd keer uit. Het is prachtig hoe die jongens glunderen als ze scoren, alsof ze de Europa Cup gewonnen hebben. Dan springen en juichen ze als kleine kinderen, dat maakt mijn hele dag goed. Onze spelers zijn nu ongeveer tussen twintig en vijftig jaar oud, maar hebben een denkwijze van kinderen tussen twaalf tot vijftien. We zijn altijd met drie begeleiders aanwezig bij wedstrijden, voor als er iets gebeurt.”

Wat kan er gebeuren?
“Onze jongens hebben niet hetzelfde incasseringsvermogen als jij en ik, dat is moeilijk als het tegenzit. Als trainer/coach probeer ik alles rustig te laten verlopen en als iemand dreigt uit zijn plaat te gaan, loop ik er even naartoe. Medespelers corrigeren elkaar trouwens ook, hoor. Maar het is bijvoorbeeld moeilijk als we gevoelsmatig onterecht verliezen. We stonden drie seizoenen achtereen in de bekerfinale, de eerste twee keer wonnen we. Afgelopen seizoen stonden we na vijf minuten 3-0 achter omdat er spelers meededen die niet in het G-voetbal thuishoren. Toen ging er een knopje om en wilden ze niet meer. Toen zijn we gestopt.”

Hoe ziet jullie team eruit?
“Enkele jongens kunnen echt goed voetballen. Eentje voetbalde in het eerste van het toenmalige Voorland en anderen speelden ook in een reguliere competitie, maar konden zich daarin minder goed aanpassen. Overigens zou ik iedereen met een beperking adviseren om in een normale competitie te spelen zolang dat lukt. Ons team straalt uit dat je welkom bent, ongeacht je talent. We hebben nu elf spelers. We willen naar vijftien. Dus nieuwe aanwas, vooral een keeper, zou mooi zijn!”

Behalve Paul, die zich presenteert als een stabiele voetbalvader voor zijn jongens, zijn ook de spelers enthousiast. Marcel en Tom zijn vroeg voor de donderdagavondtraining. Marcel komt zelfs helemaal uit Nieuw-West met de metro. Tom: “Dit is een goeie afleiding, anders zit ik maar te niksen. Lekker voetballen, samen grappen en grollen.”

Wil je je aanmelden voor G-voetbal bij s.v. De Meer? Neem contact op met Paul du Crocq via 
kookwinkel@msn.com.