IJburg Foto Film Festival

IJFFF: parade van foto en film

Tijdens het IJburg Foto en Film Festival (IJFFF) van 25 mei en 3 juni 2012 staat het werk centraal van beroemde fotografen en cineasten, waarvan er velen op IJburg een straatnaambordje kregen. Maar ook hedendaagse beeldkunstenaars krijgen de ruimte. Dit jaar is het thema: LIKE YOU. IJFFF keert om het jaar terug.

In een filmische setting – een tijdelijk kantoor op de eerste etage aan de Diemerparklaan, beschikbaar gesteld door De Key – werken initiatiefnemers Kristen Denkers en Jeroen van Kemenade hun plannen verder uit. Alleen een knalgele keuken herinnert daar aan de vorige gebruiker, een ontwerper voor het evenement Inside Design.

Zo heeft IJFFF sinds een paar weken een heus hoofdkwartier. Dat straks zal fungeren als kloppend hart van het festival. Op de muur schijnt een diaprojector, op het enige bureau in de immense ruimte staan twee laptops.

Het stemt ze blij. Jeroen: “Het ene deel van de ruimte wordt straks ingericht voor film, het andere voor foto. We denken bijvoorbeeld aan een doorlopende voorstelling van films, niet in een vast programma. Er komt een boekenmarkt door Schilt Publishing, een fotoavond door Roel Sandvoort (Hollandse Hoogte) en ook Lars Boering (agent van fotografen) zal een avond invullen.”

Het thema van 2012 is in het nieuwe kantoor bekend geworden. L I K E Y O U. “Zoals jij ben ik. I like you. We like you! Door deze bril willen wij het werk van de oude meesters laten zien, de programmering kleuren en het publiek inspireren.”

Het foto- en filmmateriaal van de straatnaamhouders wordt gepresenteerd in de straten zelf, achter de ruiten van bewoners. “De huizen moeten we nog uitzoeken,” lacht Kristen. “En natuurlijk eerst om toestemming vragen.” Zo worden er wandelingen gecreëerd langs al het werk op Haveneiland – het festivalterrein. Op tweede Pinksterdag komt er een Instagram Walk, georganiseerd door Mieke Plaschek.

IJFFF, een officiële stichting nu, werkt ook samen met het IJburg College. Leerlingen van de onderbouw gaan posters maken, 150 in totaal. De beste drie worden gepresenteerd tijdens het festival. Bovenbouwleerlingen maken allemaal korte filmpjes in de filmers- en fotografenbuurt. Het materiaal wordt door IJFFF gemonteerd tot een film, die tijdens het festival te zien zal zijn.

Hoe groot deze eerste editie van het festival zal zijn? “Als het maar goed wordt. En recht doet aan het werk van al die bijzondere kunstenaars.” Daar is de organisatie stellig in. “We hopen dat het een Parade-achtig festival wordt, voor liefhebbers en kenners, en waar je ook gezelligheid kunt vinden.”

Lees ook:
Foto- en Filmfestival IJFFF (24-02-2012)

Vrienden 
IJFFF zoekt nog meer vrienden. Je kunt bijvoorbeeld een kunstwerk adopteren, voor €1200, van een van de oude meesters. Dat werk wordt groot geprint en aan de gevel in de betreffende straat gehangen. Natuurlijk word je (bedrijf) genoemd. Iets anders bijdragen of meehelpen in organisatie kan ook. Mail naar info@ijfff.nl. Zie ook www.ijfff.nl.