IJburg Foto Film Festival

“IJburg als decor, met Amsterdams cachet”

Dit jaar wordt voor de eerste keer het IJburg Foto Film Festival (IJFFF) georganiseerd. Van 25 mei tot en met 3 juni is op verschillende locaties werk te zien van fotografen en cineasten naar wie de straten van IJburg zijn vernoemd. Door hen als uitgangspunt te nemen hopen de organisatoren, IJburgers Kristen Denkers en Jeroen van Kemenade, de verbinding te laten zien tussen historie en actualiteit, met de architectuur en de fraaie uitzichten op IJburg als decor.
De foto- en filmbeelden zijn over de hele wijk te zien, voornamelijk buiten. Hierdoor is het festival toegankelijk voor iedereen, kenners en liefhebbers. “Het wordt een festival voor en door IJburgers, maar met Amsterdams cachet.”
Toen Kristen met haar gezin neerstreek op Haveneiland vroeg ze zich af naar wie de straten in haar buurt nu eigenlijk precies vernoemd waren. Bovendien, en dat kan geen toeval zijn, is haar schoonvader een goede kennis van fotograaf Aart Klein. Daar gaan we nog eens iets mee doen, beloofde ze haar schoonvader. Toen ze tijdens een bijeenkomst van IJburg droomt, IJburg doet buurtgenoot Jeroen van Kemenade tegenkwam, zijn ze samen enthousiast aan de gang gegaan. “Het moet een festival met perspectief worden, dat om het jaar terugkomt. De mogelijkheden zijn tenslotte eindeloos.”
Vergeten meesters
Ga maar na. Er zijn heel wat fotografen en cineasten die in deze wijk geen straatnaambord kregen, maar die deze eer wellicht wel hadden verdiend. “En wat dacht je van alle hedendaagse beeldkunstenaars? Ook zij worden tijdens IJFFF tentoongesteld, in bestaande galeries. In eerste instantie richten we ons op kunstenaars die op het eiland wonen, maar we gaan ons blikveld de komende jaren uitbreiden naar Amsterdam en landelijk.”
HTK-ers
Het leukste onderdeel van IJFFF, vertelt Kristen enthousiast, wordt misschien wel de HTK-galerie. “Er zijn zoveel mensen die niet-professioneel fotograferen of filmen, maar wel heel mooie dingen maken. Een aantal van deze huis-, tuin- en keukenbeeldenmakers krijgen 1 vierkante meter in een leegstaand pand. Daarmee kunnen ze doen wat ze willen. Ik stel me een Koninginnedagachtige ruimte voor, een kleurige vrijmarkt van fotografen en filmers.”
Het hart van het festival is de haven. Daar komt een informatiepunt en zijn de kaartjes te koop voor de bios. Want dat is nog zo’n idee, er komt een biobus die door de straten rijdt en steeds op een andere plek neerstrijkt. “En wat dacht je van een openluchtbioscoop in het Van Goghpark?” Op de Pampuslaan 33 wordt zelfs een theatertje ingericht.
Kristen en Jeroen lopen over van de ideeën. Of het lukt om die allemaal te verwezenlijken? Elke maand in de Brug, mediapartner van het festival, een update. Met een uitgebreid programma in de editie van 24 mei.
Douwe Sluiter, bekend van zijn biografieën in de Brug van filmers en fotografen die op IJburg een straat, plein of kade ‘kregen’, neemt ook een plekje in op het festival. Lees zijn verhalen op www.debrugkrant.nl/rubrieken. Kijk voor meer informatie op www.ijfff.nl.
IJFFF zoekt vrienden. Wil je (een specifiek onderdeel van) het festival sponsoren? Wil je een bijdrage leveren aan het festival door mee te helpen in de organisatie? Wil je je werk laten zien? Stuur een email naar info@ijfff.nl en ze nemen contact met je op.