Doktersposten voor de inwoners van Tanzania – Cor Koeleman trekt opnieuw de wandelschoenen aan. In februari 2012 loopt hij een zesdaagse trektocht door de Crater Highlands in Tanzania, onder begeleiding van lokale gidsen. Moet-ie wel eerst nog even zesduizend euro inleggen – een voorwaarde om mee te mogen doen. Het doel van de expeditie: geld inzamelen voor tien eenvoudige doktersposten. “Er is daar een schrijnend tekort aan gezondheidszorg.”
De woeste Crater Highlands is een van de leefgebieden van de Masai, een trots nomadenvolk met eeuwenoude tradities. De dertig expeditieleden van Expedition Masai trekken van 12 tot 19 februari (gemiddeld 30 kilometer per dag) door de hoogvlaktes. Overnachten gebeurt in tentjes in authentieke Masai-dorpen. Koeleman: “Zo leren we het land en de bewoners kennen. De Masai leren ons onder meer schieten met pijl en boog, vuur maken en dansen; we worden ingewijd in hun bijzondere tradities.”
“Tijdens de tocht zien we met eigen ogen wat daar zo hard nodig is: gezondheidszorg. De Britse dokter Penny Aeberhard die het project coördineert, werkt in de enige dokterspost van het gebied. Zij ondervindt het schrijnende tekort dagelijks.” Toen Stichting Doktari, een initiatief van Hans Geels (directeur CliniClowns), Peter Heres en Chiem van Houweninge (regisseur en tv-maker) met haar in contact kwam, besloten ze te helpen. “Het gaat om eenvoudige apparatuur, medicijnen, vitaminen, communicatiemiddelen en een airstrip.”
Koeleman: “Voor ons in Nederland is goede gezondheidszorg vanzelfsprekend. Voor de Masai totaal niet. Maar wij kunnen wel iets doen.” Koeleman deed al eens eerder mee aan een sponsorloop voor het goede doel, de Trailwalker 2010 (100 kilometer wandelen in 30 uur). “Deze manier van aandacht vragen voor wereldse problemen, door middel van een sportieve activiteit, vind ik prachtig. Het zet je aan tot daden. Ik wil de reis ook aangrijpen om inspiratie op te doen, er naderhand over te schilderen en het verhaal verder uit te dragen.”
Toen hij in de ANWB-tijdschrift Op pad een oproep zag staan om mee te doen met deze wandeltocht, stuurde hij onmiddellijk, impulsief bijna, een motivatie in. “Tot mijn stomme verbazing werd ik uitgekozen. Ik word nooit uitgekozen! Ik keek geloof ik als een jongetje die een schat op zolder heeft gevonden. Zo voelt het ook eigenlijk.”
Website Expeditionmasai.makes.it
Bij hun traditionele dans springen de Masai hoog de lucht in. Dat beeld inspireerde Koeleman tot het maken van een tekening, waarvan een zeedruk wordt gemaakt. Honderd exemplaren biedt hij te koop aan, gesigneerd en wel, voor €50 (of vrijwillig meer) per stuk. “Het is een eerste stap richting de €6000. Maar ik heb meer ideeën. Ik ga ook bedrijven benaderen. In ruil voor sponsoring bied ik hen een schilderij aan van de trektochten en kom ik vertellen over mijn ervaringen.” Op de website expeditionmasai.makes.it zie je hoe je de zeefdruk kunt bemachtigen of hoe je Cor (en daarmee de Masai) nog meer kunt steunen. Koeleman houdt op de site ook zijn vorderingen bij.
Foto:
Cor Koeleman in het rood, de kleur van de Masai. “Ik hoop op mijn manier iets te kunnen betekenen”.