Nieuws

IJburg College viert zonneoogst met onthulling en uitdaging

Het IJburg College vierde deze week de oogst van bijna 500 panelen op het dak van de school. Leerlingen en leerkrachten ontbeten samen met partijen die het project mede mogelijk gemaakt hebben.

Sinds juni dit jaar liggen er bijna 500 zonnepanelen op het IJburg College. Die leveren de school veel op: naast ruim 57.000 kWh groene stroom en financieel rendement voor wie mee investeert, geven ze stof tot nadenken, rekenen, discussiëren, filosoferen of reflecteren. De panelen zijn er gekomen mede dankzij de provincie Noord Holland, de gemeente Amsterdam, het Duurzaamheidsfonds, energiecoöperatie Zuiderlicht en Zon&Co.

Gedeputeerde van de Provincie Noord-Holland, Ralph de Vries, onthulde een scherm waarop leerlingen dagelijks de oogst van de panelen kunnen zien en monitoren.

In aanvulling hierop daagt Zuiderlicht leerkrachten van het IJburg College uit met de Duurzame Uitdaging, om het energievraagstuk en alle problemen en kansen die daarbij horen in het lesaanbod te verweven. Aan het einde van het schooljaar beslissen de leerlingen wie dit op de meest originele, innovatieve prikkelende, alarmerende of misschien wel poëtische wijze heeft gedaan. De prijs is een wisselbokaal die de winnaar een jaar lang mag neerzetten op een locatie naar keuze. Geen gewone beker, maar een speciaal voor Zuiderlicht ontworpen Paultje van kunstenaar Jeroen Bisscheroux. Het kunstwerk is nog in wording en wordt op een later moment officieel onthuld.