Nieuws

IJburg College bedekt met 480 zonnepanelen

Het dak van het IJburg College is bedekt met 480 zonnepanelen. Het is het grootste coöperatief georganiseerde zonnedak van Amsterdam. Leden van Energiecoöperatie Zuiderlicht – vaak ouders en leerkrachten van de middelbare school – financierden het project. Met een oppervlakte van bijna 800 m2 wekken de zonnepanelen 15% van de jaarlijkse stroombehoefte van het IJburg College op.

Energiecoöperatie Zuiderlicht wil graag een energieneutraal Amsterdam. Frank Boon is financieel specialist van Zuiderlicht: “Opgericht in 2013 hebben we inmiddels 150 leden. De meeste van hen lenen geld aan de coöperatie. Zij ontvangen hierover een rente van 2% tot 5%.
De opstartfinanciering voor de eerste zonneprojecten – 75% van de totale investering – kwam tot stand via een lening bij het Amsterdams Investeringsfonds (AIF). De Algemene Ledenvergadering bepaalt de snelheid waarmee we aflossen.”

Ook de Rooms-Katholieke Begraafplaats in Amsterdam Zuid heeft inmiddels zonnepanelen via de coöperatie en voetbalclub Arsenal krijgt ze binnenkort.
Zonnepanelen IJburg College