Nieuws

Iedere vrijdag topjazz op de Blijburgbühne, musici uit New York en Nederland

De komende zes weken treden topmusici uit New York en Nederland weer gezamenlijk op tijdens de Fridaynight Jazzclub op Blijburg. Dit op initiatief van drummer Roy Dackus en bassist Joris Teepe. De optredens zijn gratis bij te wonen. “Een unieke kans,” vindt Dackus.

De concertserie is afgelopen juni van start gegaan met optredens van artiesten als zanger JD Walter, gitarist Freddy Bryant en de Nederlandse gitarist Anton Goudsmit. Eén van de optredens is Dackus in het bijzonder bijgebleven: “JD Walter is een jonge jazzzanger die nu een beetje aan het doorbreken is in Amerika. Omdat in de jazz wordt geïmproviseerd, weet je tijdens het spelen pas wat je aan elkaar hebt en of je elkaar kunt inspireren. Jazz is op een bepaald niveau met elkaar communiceren. Dit was een bijzonder goed ‘gesprek’. Dat merkte je ook aan het publiek. Aan het begin van het optreden was het publiek – waarvan het merendeel niet speciaal voor het optreden was gekomen – erg rumoerig, aan het einde van het optreden zat iedereen te luisteren.”

Je pikt muzikanten uit New York er vrij gemakkelijk uit, meent Dackus. “Dat heeft heel erg met de stad te maken. Er is een bepaalde energie. De muziekscene is er harder, want het aanbod is groter. Hierdoor denken muzikanten: ik moet heel goed spelen! Ze hebben een grotere struggle, maar als je daar naam maakt, sta je meteen op de kaart. Het is niet zo dat Nederlandse muzikanten minder hun best doen, maar een Nederlandse jazzmuzikant is soms misschien een klein beetje nonchalant, een Amerikaanse nooit.”

De optredens vloeien voort uit een samenwerking met het Groningse conservatorium, waar Teepe directeur van de jazzopleiding is. Wekelijks worden muzikanten uit New York overgevlogen om daar les te geven. De komende weken zijn er optredens van Marjorie Barnes (30 aug.), David Berkman (NY 6 sept.) Gene Jackson(NY) & Benjamin Herman (13 sept.), Alex Sipiagin (NY, 20 sept.) en Michael Varekamp (27 sept.).

Lees ook:
Wekelijkse jazzclub met internationale musici (02-06-2013)