Nieuws

Horeca in Oost probeert positief te blijven: ‘Je moet wel’

Hoewel Amsterdammers overal in de stad op kades en pleinen dicht naast elkaar neerstrijken, moeten cafés en restaurants zich sinds ze 1 juni open zijn aan strikte regels houden. “We mogen niet klagen. De gasten zijn enthousiast, de sfeer is goed en de fooien zijn nog nooit zo hoog geweest.”

Fietsend door Oost zie je op verschillende plekken tijdelijke uitbreidingen van cafés en restaurants oppoppen. Binnen mogen ze nu dertig gasten plaatsen, maar dat is meestal niet rendabel. Nee, zegt Pim, manager van café-restaurant Hesp aan de Weesperzijde. “We blijven altijd open, maar als het slecht weer is heeft het eigenlijk geen zin.” Er is de mogelijkheid om bij de gemeente extra terrasruimte aan te vragen. Een restaurant verderop aan de Amstel heeft die al gekregen. “Wij nog niet. Ze doen wel of het in sneltreinvaart geregeld kan, maar dat valt tegen. Wat ook dubbel voelt: wij doen veel moeite om ons aan alle regels te houden, mensen uit elkaar houden te houden en handen te desinfecteren, maar een paar meter verderop aan de drukke kade zit iedereen dicht op elkaar.” Voor de opening op 1 juni zijn alle verplichte aanpassingen doorgevoerd. “We mogen niet klagen, het gaat goed. De sfeer is goed en de fooien zijn nog nooit zo hoog geweest.”

Even verderop bij Café Kuijper aan de Linnaeuskade zit het terras op zondagmiddag vol. Tess is er een van de managers, ook zij heeft aanpassingen moeten doen. Er staan bij haar geen suikerpotten meer op tafel bijvoorbeeld. “En we zijn steeds aan het schoonmaken, véél aan het schoonmaken.” Ze vindt het belangrijk om er niet neurotisch over te zijn. “We willen de relaxte sfeer die bij ons past behouden. Onze policy is: nee bestaat niet, maar in deze tijd moeten we helaas soms nee verkopen, omdat het terras dan volgens coronaregels vol zit. Dat is jammer. Het is niet zoals het was, maar het gaat goed en de mensen zijn blij.”

Bij Pepe Nero, het Italiaanse restaurant aan de Eerste Oosterparkstraat, is reserveren sinds 1 juni verplicht en staan de tafels anderhalve meter uit elkaar. “We doen het controlegesprek, checken van tevoren uit hoeveel gezamenlijke huishoudens de reservering bestaat en houden ons aan alle andere regels, vertelt gastheer Marco Spina. “Het is werkbaar, maar anders. Wel heb je meer tijd om met de gasten te praten. We proberen zoveel mogelijk sfeer te creëren door extra kaarsen, bloemen en muziek. Het aantal gasten op een dag is niet als voorheen en dat merk je in de omzet. Tot nu toe werken we niet met shifts omdat dat niet past: bij ons is het avondvullend Italiaans genieten.” Toch is ook Marco positief: “We moeten het samen doen en gezondheid gaat boven alles. Alleen wanneer er een tweede golf uitbreekt weet ik niet hoe de toekomst er uit zal zien.”

Aan de andere kant van Oost in de IJburgse haven showt Roel van café-restaurant N.A.P. toch wel trots zijn state of the art gezondheidszuil. Je scant een QR-code, beantwoordt op je telefoon zeven gezondheidsvragen en bij ‘nee’ kun je van harte neerstrijken op het 82 zitplaatsen tellende terras. Dat is een lifesaver toch wel, vertelt hij, net als het overwegend mooie weer dezer dagen. “We hebben geld moeten lenen om de lockdownmaanden te overleven, zo lastig was het. De gasten op IJburg zijn gelukkig heel tof en loyaal. We hopen dat mensen in Nederland blijven, dat juli en augustus goede maanden worden.” 

Hij weet dat Koninklijke Horeca Nederland het overleg met het kabinet vorige week subiet heeft gestaakt. Er is bijvoorbeeld gepleit voor 1 meter afstand op terrassen in plaats van 1,5 meter. Dan is er veel meer mogelijk en kan de horeca beter overleven. Maar het kabinet staat niet open voor inzichten en de realiteit van ondernemers. Roel: “Mensen zijn slim geworden, ze weten dat ze nu beter niet kunnen knuffelen en handen geven. Dat heeft veel effect en biedt perspectief.”