Op IJburg ligt tussen twee woonblokken een echte ‘regenwatertuin’. Zodra het hard regent veranderen kabbelende stroompjes in een spectaculaire waterval.
Achter een hek in de Marius Meijboomstraat ligt een glooiende binnentuin verscholen. De regenpijpen die het water van het dak afvoeren zijn niet – zoals gebruikelijk – aangesloten op het riool, maar komen uit op de tuin. Vanaf het hoogste gedeelte van de tuin stroomt het water naar beneden waar het in wadi´s blijft staan. Dit gedeelte ligt drie meter lager.
“Het water heeft natuurlijke wegen gevonden om naar beneden te stromen”, vertelt Edwin Hoekstra (44), hovenier van Van der Tol, wijzend naar de sporen tussen de begroeiing door. Hier en daar liggen boomstammen die het stromende water blokkeren. Door het te vertragen kan de tuin meer vocht opnemen.
De tuin is gesloten voor publiek – hij is ontworpen als ‘kijktuin’ voor de bewoners van het appartementencomplex. “Juist omdat het geen gebruikstuin is, wilden we er iets spectaculairs van maken om naar te kijken”, vertelt Annemieke Langendoen (53) van Hollandsgroen die de tuin heeft ontworpen. “Het water verzamelt zich op het hoogste gedeelte en dendert bij harde regen met een rotgang naar beneden.” De tuin werd eind 2016 opgeleverd, direct na plaatsing van de appartementen.
“Een eis aan gebouwen op IJburg is dat ze zoveel mogelijk regenwater opvangen”, vertelt Langendoen. “De complexen hebben groendaken met sedum, dat vangt al een deel op. Voor de rest doet de tuin z’n werk. In het geval van extreme regenval is er een noodafvoer, waardoor het water alsnog het riool in loopt.” Langendoen wijst naar de tien centimeter hoge betonnen richel die de tuin omheint. “In principe kan het water zo hoog staan.” Vanwege de klimaatverandering krijgen we in Nederland steeds vaker te maken met extreme regenval. De regenwatertuin op IJburg is in die zin een vooruitstrevend initiatief van woningbouwcorporatie De Alliantie.
De bewoners van de appartementen hebben uitzicht op een weelderige tuin. Er is een kruidenrijk mengsel ingezaaid met onder andere klaver, kruipende boterbloem en kamille. Ook zijn er borders met ezelsoor, daglelie en geraniums. Het goudachtige siergras reuzenvedergras wuift in de wind – die hier eeuwig staat.
De Alliantie draagt met de tuin niet alleen bij aan een creatieve oplossing om het riool te ontlasten, ook bevordert de tuin de biodiversiteit. Insecten halen nectar en stuifmeel bij de inheemse bloemenmengsels die er zijn ingezaaid, vogels eten van de bessenstruiken, en torretjes en paddenstoelen profiteren van de boomstammen. De appel- en perenbomen zijn nu nog klein, maar in de toekomst kunnen de bewoners één of twee keer per jaar de tuin betreden voor een oogstfeest of bloesemfeest.