Het Markttheater brengt humor op de Dappermarkt. ‘Marktlui vonden ons maar vreemd’

Het Markttheater wil het theater terugbrengen naar de markt. Zij doen dit met eigentijdse voorstellingen, leunend op de oude tradities van het volkstheater. De voorstellingen worden gegeven midden tussen het gezellige rumoer en de typische geuren van de Dappermarkt. Deze zomer presenteert het gezelschap Winkel van Weleer, een satire in de traditie van de commedia dell’arte.

Voor het kantoorpand van Het Markttheater zitten Sean Hauser en Justin van der Veen rustig aan een kopje koffie. Hauser en Van der Veen zijn artistiek leiders van het gezelschap en werken aan de laatste voorbereidingen van een speciale Keti Koti-performance op het Dapperplein. Tussendoor hebben ze even tijd vrij gemaakt om te vertellen over het gezelschap en de zomervoorstelling De Winkel van Weleer.

Hauser vertelt dat hij in 2017 begonnen is met theatervoorstellingen op de markt. “Ik wilde het theater volkser en toegankelijker maken. Als eerste ging ik gezelschappen op de markt programmeren, maar ik merkte al snel dat dat niet zo goed werkte. De gezelschappen maakten voornamelijk voorstellingen voor binnen, voor betalend publiek. Ik begreep dat we zelf moesten gaan produceren.”

Ondertussen had Van der Veen zich bij het gezelschap aangesloten. Samen met Hauser vormt hij de directie. Kortgeleden voegde zakelijk leider Sofie de Vroom zich bij de kern. Ze hebben een gedeelde visie. “Je wilt sociale ontmoetingen en verbinding met de markt,” meent Van der Veen. “Dat moet je duurzaam aanpakken. Je moet elkaar leren kennen, een band opbouwen en dat heeft tijd nodig. In het begin vonden de marktlui ons maar vreemd, maar nu kunnen we goed met elkaar opschieten.”

Ze delen ook het vertrouwen in de kracht van humor en komedie. “Met humor kun je veel zeggen en krijg je veel voor elkaar,” stelt Hauser. “We hebben eerder een voorstelling over thuis- en dakloze mensen gemaakt. Als je daar een tragedie van maakt, wordt het meteen zo zwaar. Een dakloze man bedankte ons dat we zo’n moeilijk onderwerp zo luchtig konden brengen.” Van der Veen legt uit dat je juist met humor goed grote maatschappelijke problemen bespreekbaar kunt maken.

Winkel van Weleer is het perfecte voorbeeld. “De voorstelling is grotesk en we zetten alles en iedereen voor gek,” vertelt Hauser. “Inclusief onszelf. We willen geen kant kiezen, maar maken duidelijk waar de pijnpunten liggen.” Van der Veen: “De een heeft een hekel aan fietsers, de ander kijkt neer op de milieuvervuilende automobilist. De energietransitie wordt door de gemeente gestimuleerd, maar heeft voor de kleine ondernemer vaak grote gevolgen. Iedereen heeft goede bedoelingen, maar het botst wel en er gaan mensen aan ten onder.”

Hauser staat op van tafel en neemt zijn kopje naar binnen. Hij moet weer aan de slag. Een marktkoopman komt langs en maakt een praatje. Eerder was een buurvrouw al komen buurten. “We leren iedereen nu echt goed kennen,” vertelt Van der Veen. “Dat is mooi om te zien. We willen een gemeenschap ontwikkelen waarbij er veel samenwerking is tussen ons, buurtbewoners, vrijwilligers en marktkooplui. “Dat komt ook samen in onze antikraakruimte, waar vele bewoners elkaar ontmoeten. Dat willen we op termijn bestendigen door een eigen theaterhuis te openen aan de Dappermarkt.”

De voorstelling is gratis (pay as you can) en de speellijst voor deze zomer is te vinden op www.markttheater.nl.