Nieuws

Het land nog weken op slot, basisscholen weer een beetje open. Basisschooldirecteur: ‘Ik heb er de hele dag over gepiekerd’

We zijn in lockdown, al zeven weken. We mogen niet naar de film, niet naar de kapper en niet naar de kroeg of een feest. We mogen maar mondjesmaat naar buiten. De politie lijkt zichtbaarder en actiever dan ooit. Hoewel niet-gehandicapte gekken in canta’s en brió’s nog steeds consequentieloos over de langste fietsbrug van Oost kunnen sjezen, krijgt een drietal sportende 18-jarigen zonder pardon een prent van 390 euro aan de broek. Het zijn allemaal regels van het kabinet die we tot nu toe zonder al te veel morren accepteren.

Toch werd door velen reikhalzend uitgekeken naar de persconferentie van dinsdag 21 april. Zouden Rutte & co een versoepeling aankondigen? Ging de economie van het slot, konden we weer een fatsoenlijke uitvaart organiseren of onze moeder opzoeken in het verpleeghuis? Het antwoord is nee. Grote festijnen zijn verboden tot ten minste 1 september, cafés, restaurants, schoonheidsspecialisten en kappers blijven dicht tot ten minste 20 mei. 

‘Niemand is het onderwijs in gegaan om achter de computer te werken’
Wat wél mag, vanaf 11 mei: kinderen tot en met 12 jaar kunnen weer buiten recreatief sporten in teamverband en jongeren tot en met 18 jaar ook, mits ze op anderhalve meter afstand blijven. En de basisscholen mogen weer open, zij het ‘half’. Schoolleider Baukje van der Wissel en groep acht-leerkracht Allard Diekmann vertellen op de ochtend na de persconferentie hoe dat eruit gaat zien op hun school, het MKC Zeeburgereiland in Oost.

Baukje: “Het is fijn dat we mogen beginnen. Maar het roept natuurlijk ook vragen op: hoe gaan we het organiseren? Daar heb ik gisteren de hele dag over gepiekerd. We gaan zoals het er nu naar uitziet de klassen verdelen in een A- en een B-groep. Elke groep gaat op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag een halve dag naar school. Woensdag wordt een lesvrije dag. De leerkrachten, die ik niet extra wil belasten, hebben tijd nodig om bijvoorbeeld huiswerk voor te bereiden. Want er zal ook nog steeds thuisgewerkt moeten worden.”

Hoewel de kinderen op school geen anderhalve meter afstand hoeven te houden, worden de leerkrachten zo goed mogelijk beschermd. Er mogen niet te veel volwassenen op school zijn, en er komt een schema voor de twee ingangen, met ook twee verschillende inlooptijden. Vanaf de start op 11 mei gaat het vooral om het welbevinden van de kinderen, vertelt Baukje. “Een kind kan zich pas ontwikkelen als-ie zich goed voelt. Voor de leraren is het heel fijn dat ze de kinderen weer kunnen zien, kunnen ‘lezen’. Het is zo anders geweest de afgelopen weken. Niemand is in het onderwijs gegaan om achter de computer te werken.” 

Meester Allard kan dat alleen maar beamen. “Om de kinderen ‘live’ te zien is zoveel fijner. Wij hadden ons digitale onderwijs snel op poten, omdat we deels al een digitale school zijn, maar het haalt het niet bij echt contact.” Een derde van de leerkrachten in het basisonderwijs is ouder dan vijftig, Allard ook. Is hij bang voor zijn gezondheid? Nee, voor mezelf ben ik niet bang. Maar er moet wel ruimte blijven voor kwetsbare leerkrachten die – terecht – wel bezorgd zijn.” Die ruime is er ook. Baukje: “We gaan weer beginnen gelukkig, maar in kleine stapjes. Het komt wel goed.”


Foto: 
Het MKC Zeeburgereiland in Oost is nu alleen open voor kinderen van ouders met een zogenoemd vitaal beroep, maar mag vanaf 11 mei weer open voor alle leerlingen. Juf Najat, juf Joeke, meester Frank en meester Allard (bij het hek) verheugen zich erop: “Zo fijn om álle kids weer te zien straks.” Schoolleider Baukje van der Wissel staat niet op de foto, zij werkte deze dag vanuit huis.