Nieuws

Het beste bod: op huizen bieden met een algoritme

Tim Baarslag ontwierp een algoritme om uit te rekenen welk bod hij het best kon doen op het huis dat hij wilde hebben. Zo kocht hij drie jaar geleden een appartement vlak bij Java-eiland. Via een website kunnen nu ook andere mensen het perfecte bod bepalen. 

Als onderzoeker artificiële intelligentie bekijkt Tim Baarslag hoe een computer het best kan onderhandelen. Hoe kun je te weten komen wat de ander wil? Wat is de laagste prijs die je eruit kunt trekken? En wat is het juiste moment om een aanbieding te accepteren? 

Toen Baarslag drie jaar geleden een functie kreeg bij het Centrum voor Wiskunde en Informatica op het Science Park in Amsterdam, verhuisde hij terug vanuit Engeland naar Nederland. “Het was lastig om vanuit het buitenland woonruimte te vinden. We huurden een woning in de Pijp, maar betaalden zoveel dat kopen een betere optie was. Ik heb toen voor mezelf een algoritme gemaakt voor het doen van het beste bod.”

Veel variabelen liggen bij het kopen van een huis wiskundig niet vast. “Er zijn allemaal menselijke en psychologische factoren die het proces beïnvloeden,” beaamt Baarslag. Toch is er volgens hem voor het uitbrengen van een bod ook veel informatie wél beschikbaar: “De vraagprijs bijvoorbeeld. En je kunt een inschatting maken van het aantal andere biedingen door te kijken naar de verkoopprijs van vergelijkbare huizen. Als je een idee hebt van de spreiding waarbinnen de biedingen van anderen zullen vallen, kun je wiskundig berekenen welk bod je moet uitbrengen om hoger uit te komen dan de rest.”

Wat Baarslag ook heeft meegenomen in zijn algoritme is hoe graag je een huis wilt hebben. “Je wilt natuurlijk een bod doen dat hoger ligt dan alle andere biedingen, maar dat wel zo laag mogelijk blijft. Op de website kun je invullen of je kunt accepteren dat de kans bijvoorbeeld 10 procent is dat je het huis niét krijgt. Ik wilde zelf mijn huis heel graag hebben en heb gespeeld met 90 tot 95 procent zekerheid, maar die laatste procenten zijn het duurst.”

Soms moet je kleine dingen meenemen die een wiskundig model niet automatisch meeneemt, realiseert Baarslag zich. “Als uit het algoritme komt dat je precies 300.000 moet bieden, is het soms handig om daar toch iets boven te gaan zitten omdat meer mensen zo’n rond bedrag bieden. Dus om 300.100 euro te doen, of zelfs 300.150.” 

Bij Baarslag pakte het goed uit: hij deed het beste huizenbod en kreeg het appartement. Na hem maken ook anderen gebruik van het algoritme. “Ik hoorde van verschillende mensen dat het bod dat ze hadden uitgebracht met behulp van een aankoopmakelaar, overeenkwam met het bedrag dat uit het algoritme kwam.”

Nieuwsgierig geworden welk bod jij het best op een woning kunt doen? Zoek op internet naar ‘Tims huizenbodalgoritme’ en vul de variabelen in.