Nieuws

Hermitage transformeert in H’ART Museum

Vanaf 1 september heet de Hermitage het H’ART Museum. Met de nieuwe naam wil het museum, dat kort na de Russische aanval op Oekraïne de samenwerking met de Hermitage in Sint-Petersburg verbrak, nog meer losstaan van zijn oude partner en een andere koers varen. Gunstige bijkomstigheid is dat vermoedens van – toekomstige – sponsoren en andere musea over connecties met Rusland voortaan zonder uitleg zijn ontkracht. De apostrof in H’ART is volgens directeur Annabel Birnie bedoeld om vanuit het hart de nadruk op kunst te leggen.

Het museum heeft een moeilijk jaar achter zich. De eindeloos grote collectie in Sint-Petersburg was buiten bereik, al leerde de tijd dat het besluit de banden te verbreken juist was. Ter overbrugging werden vier tentoonstellingen met topstukken uit andere Nederlandse musea gehouden, telkens stond een werk centraal. De National Portrait Gallery uit Londen, de Leiden Collection en de eigenaar van een privécollectie in New York schoten ook te hulp.

Gekeken werd naar nieuwe internationale samenwerking die bijdraagt aan een meerstemmige, actuele programmering met grote kunsttentoonstellingen en intieme presentaties. Samenwerking met topmusea als British Museum (wereldkunst) en Centre Pompidou (moderne kunst) brengt komende jaren beroemde kunstcollecties naar de – nu nog – Hermitage. Het Amerikaanse Smithsonian American Art Museum (kunst en kunstnijverheid) heeft al werk geleverd. In de museumzaal is de video-installatie Clubbing (2012) van Martine Gutierrez (1989) te zien. In het kader van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden wordt van 1 juli 2023 tot 1 juli 2024 werk van Patricia Kaersenhout (1966) geëxposeerd.
De eerste expositie waarbij het museum de naam H’ART voert is de grote Caesar-tentoonstelling. Medio 2024 volgt de tentoonstellingde Russisch-Franse schilder Wassily Kandinsky, die het museum samen met Centre Pompidou houdt. In 2025 viert het museum in samenwerking met de Leiden Collection het 750-jarig bestaan van Amsterdam. Op deze expositie zijn voor het eerst zeventien Rembrandts uit een particuliere collectie tegelijk te zien. Het jaar daarop levert het British Museum werk voor de tentoonstelling Feminine Power. Dezelfde expositie was drie jaar eerder in eigen huis te zien.
Er zijn afspraken over de duur, voorwaarden en het aantal tentoonstellingen. Het British Museum en het Smithsonian brengen werk naar Amsterdam voor drie exposities die elk een half jaar duren. Het Centre Pompidou leent kunst uit voor vijf tentoonstellingen. Het Franse museum sluit eind dit jaar vier jaar voor een grote renovatie en zocht naar een omgeving in West-Europa om hun topkunst toegankelijk voor het publiek te houden. Het volledige toekomstprogramma van H’ART wordt eind dit jaar verwacht.
Vlaams tijdschrift Hart Magazine is ongelukkig met de naamkeuze van het museum. Naam en logo zouden te veel op elkaar lijken. Hoewel verschillende partijen dit bevestigen, maakt het blad weinig kans bij een rechtszaak omdat zijn naam en logo niet staat geregistreerd bij het merkenregister. De directeur van de Hermitage en de hoofdredacteur van Hart Magazine hebben nog niet met elkaar gesproken over de kwestie.