Nieuws

Helaas, even geen windmolentje voor de kinderen van IJburg

Een windmolentje van houten latten, een beetje staal en een dynamo? Amper twee meter hoog? Eigenhandig in elkaar gezet door scholieren van IJburg? Het mag niet, als het aan het provinciebestuur van Noord-Holland ligt. Dat besloot op 11 juli jl. om de bouw van nieuwe windmolens te verbieden.

Als de slag van een vlindervleugel elders al een orkaan kan veroorzaken… Een samenwerkingsverband van De Gezonde Stad, Buitenruimte voor Contact en het ideële creatie- en communicatiebureau HOTPOT wil binnenkort van start gaan met een speel- en leerterrein op een groot braakliggend bouwterrein op IJburg (Amsterdam-Oost), om precies te zijn kavel 20. Alle educatieve elementen van het plan hebben te maken met groen, met stadslandbouw en duurzame energiebronnen. Bloemen en vlinders, een insectenhotel, olifantsgras (biomassa), wat zonnecollectoren, nog veel meer en… een windmolentje. Dat alles onder professionele begeleiding aan te leggen en te bouwen door kinderen van IJburgse basisscholen. Spelenderwijs flora en fauna beter leren kennen, kennismaken met groene energie, zelf groentes kweken. Positieve reacties alom!

Na maanden van plannen fijnslijpen en overleg was de start bijna daar, toen Noord-Holland met het windmolenverbod op de proppen kwam. Dienstdoende ambtenaren van stadsdeel Amsterdam-Oost lieten de initiatiefnemers van ‘Kavel 20’ weten dat het plan nog steeds heel mooi was, een aanwinst voor IJburg, maar dat educatieve windmolentje? Nee, helaas. Het mocht niet van de provincie.

Joris Vermeulen, oprichter van HOTPOT, bewoner van IJburg en initiatiefnemer van ‘Kavel 20’, kon zijn oren niet geloven. Het zelfbouwgeval in kwestie viel toch zeker buiten alle officiële windmolencategorieën? Het zou amper méér energie opwekken dan een fietsdynamo. Technisch inzicht, milieubewustzijn, samen bouwen, lol maken: dat was het doel van het molentje. Na wat bellen en mailen kwam hij terecht bij dé windmolenambtenaar van de provincie Noord-Holland. Die liet hem weten: ‘Het spijt me erg, maar het besluit geldt ook voor jullie plannen.’

‘Kafka in Windmolenland!’ aldus Vermeulen. ‘Op zich misschien heel boeiend, maar de tijd begint te dringen. We schijnen in beroep te kunnen gaan tegen het besluit van Noord-Holland, via stadsdeel Oost. Dat kost máánden, terwijl je niet weet wat de uitkomst is. En er moet nog van alles worden geregeld. Zoals: een gebruikersovereenkomst voor kavel 20 tussen ons en de projectontwikkelaars die het terrein vanwege de crisis voorlopig nog niet willen bebouwen. Vervolgens willen we ons plan aanscherpen in overleg met omwonenden. Waarna als de wiedeweerga planten moeten worden ingezaaid en zo. Anders missen we de biologische boot en zijn we een jaar verder. Er is een tijd van plannen maken en overleggen, en er is een tijd van actie. Ook in algemene zin. De olie raakt op, de wereld kan zo veel groener, zo veel beter. Ik dacht dat dit een land van verstandige mensen was. Heb ik me dan zó vergist?’