Sport

Hecht meidenteam haalt historisch kampioenschap

Met taart, bloemen, een cadeau van sponsor Motion3 en een officiële schaal vierden de meiden van AFC IJburg D2 het kampioenschap. Een historisch moment, want voor het eerst in de geschiedenis sleepte een IJburgs damesvoetbalteam de titel in de wacht.

De eerstejaars D- meiden waren na hun 0-3 uitoverwinning op TOS Actief, de nummer twee van de 1e klasse van het damesvoetbal, niet meer te achterhalen. Met een indrukwekkend doelsaldo van 42 voor en slechts 5 tegen werden alle wedstrijden in de poule gewonnen. Bestuurslid Michiel van Baarsen, reikte de kampioensschaal uit. Hij roemde ‘de hechtheid’ van het team. “De kern van deze groep voetbalt al vijf jaar samen. Veel speelsters zijn in het dagelijks leven ook goed bevriend. Nieuwe meiden zijn warm opgenomen in het zevental. De ouders vormen een enthousiaste, betrokken groep. Zo hebben deze meiden  ieder jaar progressie geboekt.”

Speelsters van het eerste uur dachten nog wel even terug aan die allereerste wedstrijd vijf jaar geleden. Toen nog in de kleuren van TOG gingen de meiden tegen een jongens F-team van Roda 23 met 0-24 de bietenbrug op. Zulke uitglijders behoren inmiddels tot een ver verleden.

Komt mede door doelpuntenmachine van het team spits Mara Luschen. Maar dit seizoen waren de dames niet louter van haar individuele acties afhankelijk. De watervlugge Puck Tempelman verkeert al weken in bloedvorm, met de ene hattrick na de andere. Ook Maite Koppers, vanaf dag één aanvaller van het team, heeft de weg naar het doel na veel blessureleed weer weten te vinden. De granieten rechter van Wies Mulder was meer dan eens cruciaal om de ploeg over een dood punt heen te helpen. Vanaf het middenveld zorgde de onvermoeibare Livia van Rooij permanent voor aanvoer naar de spitsen. De snelle backs Lisanne Blok en Madelief Bracht dreven menig vleugelaanvaller tot pure wanhoop. De onpasseerbare Luna Mathijse, nieuwkomer dit seizoen, bleek een meer dan welkome versterking van de achterhoede. Slot op de deur was Joska ‘Boem’ Volder, de Ronald Koeman van de MD2, al was het maar vanwege haar verwoestende afstandsschot. En op doel was er dan nog altijd Dieuwertje Wallaart, weliswaar de kleinste van het team, maar niet voor niets vorig jaar doorgedrongen tot de derde ronde van de KNVB regioselectie.  Zo stond er een echt team, dat alle posities sterk bezette.

Alle meiden gaan natuurlijk door het volgend seizoen. Daarbij spelen ze op kicksen geschonken door Motion3, sportwinkel en -school aan de IJburglaan, die sinds dit seizoen de meiden D2 sponsort. Dan gaan ze op een groot veld gaan spelen, in een elftal. “Daarom zijn we nog op zoek naar een aantal versterkingen,” zegt Roderick Luschen, coach van de meiden. “Veel vriendinnen van de speelsters zijn al opgenomen in het team. Nu hopen we op vers bloed van buiten. Dus als er dames zijn uit het geboortejaar 2001 die plezier willen maken in een sterk en gezellig team: meld je vooral aan bij de club.”

Door Roderik Lüschen

Lees ook:
AFC IJburg: ‘stap voor stap boeken we progressie’ (21-12-2012)
Motion3: leven vanuit passie (26-02-2013)