Dat meldt de Amsterdamse nieuwszender AT5. Bewoners klagen over steeds meer overlast, onder meer doorvuurwerkbommen, dealen, vernieling en brandstichting, gepleegd door een grote vaste groep. De situatie duurt al maanden, maar wordt de laatste tijd erger. Gealarmeerde politie wordt bij aankomst bekogeld met vuurwerk. Buurtbewoners tegen AT5: “Het zijn oorverdovende knallen. Het is intimiderend dat het zo dicht bij je woning gebeurt.” En: “Het lijkt wel oorlogsgebied. Het is gewoon een vorm van terreur.” De politie zegt dat het lastig is om de jongeren op heterdaad te betrappen, en vindt overlastbestrijding mede een taak van het stadsdeel. Er zou bijvoorbeeld cameratoezicht ingevoerd kunnen worden.
Het stadsdeel is op de hoogte van de overlast, we zijn al langer bezig met de aanpak hiervan, zegt een woordvoerder. “De afgelopen maanden is de overlast in meer en mindere mate aanwezig geweest. Afgelopen twee weken is de overlast toegenomen, waarbij onder andere zwaar vuurwerk wordt afgestoken. Er is sinds enkele weken verhoogde inzet van onze toezichtspartijen en jeugdwerkers. Ook kijken we naar de mogelijkheden die we binnen de coronarichtlijnen hebben om de verveling en baldadigheid van de jongeren aan te pakken. Dinsdag 27 oktober is er een bijeenkomst geweest waar we met professionals in de Transvaalbuurt een aanbod van activiteiten willen samenstellen voor de jeugd, waardoor ze minder op straat rondhangen, er minder overlast ontstaat en professionals beter contact met ze hebben. In dit aanbod en het contact proberen we tot de jongeren door te dringen – welke impact hun gedrag heeft op de omgeving – en willen we perspectief bieden.
Eerder zijn we ook bezig geweest met het plein aantrekkelijker maken voor verschillende doelgroepen, zodat het niet door jongeren wordt ‘overruled’. Dat hebben we bijvoorbeeld al gedaan door jeu-de-boulesbaan te plaatsen, zodat er nu ook ouderen op het plein komen.
Cameratoezicht
Stadsdeel Oost onderzoekt of cameratoezicht behoort tot een maatregelen die effectief kan zijn. “De locatiegerichte aanpak is sinds januari dit jaar gestart op het Krugerplein en valt net zoals het Dapperplein onder de focusaanpak Overlast en Veiligheid Oud-Oost. Deze aanpak heeft de locaties met hardnekkige overlast in beeld gebracht. Per plek wordt bekeken wat nodig is om de overlast terug te dringen; we proberen dit zo snel mogelijk te realiseren. Daarbij halen we actief signalen op bij bewoners door het organiseren van een spreekuur door de politie en veiligheid, een nauwe samenwerking met onze partners in de buurt en – naar aanleiding van de laatste incidenten –een online bijenkomst waar bij stadsdeelvoorzitter Maarten Poorter in gesprek gaat met de bewoners. Die online bijeenkomst is op dit moment in voorbereiding.”