Nieuws

Halsema wil door als burgemeester

Afgelopen week schreef Femke Halsema in een brief aan de gemeenteraad dat ze bij de commissaris van de Koning bekend heeft gemaakt dat ze ook komende zes jaar graag burgemeester van Amsterdam wil zijn. Halsema trad in 2018 aan. Ze focuste zich op het bewaren van de vrijheid. Speerpunten waren de bestrijding van criminaliteit, meer aandacht voor Amsterdammers in achterstandswijken, het tegengaan van racisme en discriminatie en steun voor mensen die anders zijn, bijvoorbeeld die in de lhbtiq-gemeenschap.

Bovenstaande doelstellingen blijven voor Halsema kernpunten in haar (toekomstige) functie. Ook wil ze werken aan een betrouwbare (lokale) overheid die voor burgers vaak een hindernis blijkt te zijn. Ze hoopt dit tegen te gaan door ingewikkelde regels, procedures en vergunningen te herzien. De eis van burgers om op gelijkwaardige voet met de gemeente te staan vindt ze terecht.

Het aantreden van Halsema en de periode daarna waren niet zonder slag of stoot. Met name de persoon en het gezinsleven van de eerste vrouwelijke burgemeester van Amsterdam werd onder een vergrootglas gelegd. Dieptepunt was aan het begin van de coronacrisus. Haar besluit om tijdens een – door het covidbeleid – te druk bezochte bijeenkomst op de Dam niet in te grijpen om rellen te vermijden kwam haar door een motie van wantrouwen duur te staan. Op haar beurt stelde ze vragen aan de landelijke politiek over de covidmaatregelen en kreeg hiermee lof van critici. Als een van de eersten was Halsema een voorstander van mondkapjes in binnenruimtes. Ze had moeite met de avondklok en wilde met sneltests onderwijs zoveel mogelijk toegankelijk houden.

Door de jaren heen steeg Halsema’s populariteit met ruim 15 procent. In 2019 had zo’n 35 procent vertrouwen in haar, een half jaar later was dat – mogelijk ook door de coronacrisis – al ruim 50 procent. Dit jaar bleek dat een kleine meerderheid van de ondervraagde Amsterdammers vindt dat ze moet aanblijven als burgemeester. Het wegens gebrek aan beveiliging niet doorgaan van de huldiging van Ajax verdeelde Amsterdam opnieuw. Terwijl sommige supporters met bedreigingen richting haar ambtswoning toogden, sprongen anderen voor haar in de bres.

In Oost en elders in de stad wisselen de reacties op de mogelijke verlening van Halsema’s ambtstermijn. Voorstanders van haar aanblijven vermoeden dat veel kritiek op Halsema valt te wijten aan haar vrouw zijn, terwijl dat geen issue is en, zeker in 2023, helemaal past bij een stad als Amsterdam. Tegenstanders rekenen haar vooral af op complexe regelgeving, het parkeerbeleid en de deze zomer zo gehate verkeersknip.

In de Stopera zijn de reacties op nogmaals zes jaar Halsema doorgaans positief, al zien sommige partijen liever dat het volk de burgemeester zelf kiest en deze niet na een aanbeveling van de gemeenteraad door de Kroon wordt benoemd. Of de raad Halsema voor een tweede keer voordraagt is begin volgend jaar duidelijk.