Nieuws

Grand Café Genieten wordt plaza, geen plek meer voor de OAR: ‘Ze hebben geen idee wat ze ouderen afpakken’

Op 24 februari aanstaande begint de interne verbouwing van Stadsdeel Oost. Voor de Ouderadviesraad (OAR) in Oost betekent dat dat ze haar activiteiten overdag kwijtraakt. Want Grand Café Genieten, haar uitvalsbasis, wordt dan een flexplek voor gemeenteambtenaren. Terwijl er de afgelopen tijd al veel ouderenvoorzieningen in Oost verdwenen zijn. 

De Werf: gesloten, De Eenhoorn: gesloten, Rudolf Diesel: gesloten, Tesla Toren: gesloten, Amsta Ingenhouszhof: gesloten, Willem Dreeshuis: gesloten. Het is een indrukwekkend lijstje, de buurthuizen en buurtvoorzieningen voor ouderen in Oud-Oost en Watergraafsmeer die de afgelopen tijd hun deuren hebben moeten sluiten. “Er zijn hier in totaal zo’n negen buurtlocaties voor ouderen dichtgegaan,” constateert Frank Stork, voorzitter van de Ouderenadviesraad (OAR), de belangenorganisatie voor ouderen in Oost. “Dat waren plekken die wij als OAR regelmatig bezochten om signalen en hulpvragen van ouderen op te halen. Doordat die locaties dicht zijn, zijn de ouderen die we daar spraken voor ons grotendeels uit beeld geraakt.”

Grand Café Genieten, de buurtvoorziening bij het stadsdeelkantoor aan het Oranje-Vrijstaatplein, is nog wél overdag open voor ouderen in Oost. “De OAR geeft er scholing en voorlichting, en we houden wekelijks spreekuur. Ouderen kunnen bij ons terecht voor vragen of advies over wonen of activiteiten in de buurt. Resto Van Harte verzorgt er maaltijden voor ouderen die contact zoeken met andere ouderen, er wordt gebridged, en maandelijks op zondagmiddag is er gratis livemuziek. Veel ouderen met een kleine portemonnee komen daar graag op af.”

Armoede en eenzaamheid
De vraag is hoelang dat zo blijft. Want 24 februari start een grote interne verbouwing van het stadsdeelkantoor. Ook Grand Café Genieten blijft daarbij niet buiten schot. “De bedoeling is dat er een besloten ‘plaza’ komt, met rust- en concentratieplekken voor gemeenteambtenaren. Dat betekent dat wij onze plek – mét alle faciliteiten voor (kwetsbare) ouderen – kwijtraken. Het voortbestaan van de OAR staat daarmee op losse schroeven, want we kunnen niet zomaar ergens anders heen. Er is geen ander Grand Café in Oost dat zegt: kom maar lekker bij ons met jullie activiteiten overdag of met honderd ouderen een hapje eten.”

Eigenlijk kan Stork er met de pet niet bij. “Het stadsbestuur zegt zich in te zetten voor armoede- en eenzaamheidsbestrijding in de stad. En eenzaamheid en armoede komen vooral onder ouderen veel voor. Grand Café Genieten en de andere buurthuizen doen daar iets aan. Ouderen ontmoeten elkaar, zijn even de deur uit. Toen ik Rutger Groot Wassink, wethouder Sociale Zaken van de centrale stad, pasgeleden vertelde over de sluiting van die negen buurtlocaties, schrok hij. Eigenlijk kan dat niet, zei hij. Nee, maar het gebeurt wel. En de ouderen van Oost zijn de dupe. De overheid stimuleert het dat ouderen langer thuis blijven wonen. Maar dan moeten er wel dingen in de buurt zijn die je leven wat leuker maken. Ze hebben geen idee wat ze ouderen afpakken.”

Reactie Maarten Poorter, voorzitter Stadsdeel Oost
“Grand Café Genieten zoals het nu bestaat, is er straks niet meer, maar de activiteiten voor de buurt kunnen daar straks nog steeds plaatsvinden. Ook de OAR kan blijven, al zal overdag de plek van Genieten niet meer beschikbaar zijn. We hebben ze de raadszaal aangeboden, en desnoods vergaderen ze op mijn kamer. Het klopt dat er in de buurten voorzieningen verdwenen zijn, maar daar zijn ook weer nieuwe voorzieningen voor terug gekomen.”

Foto: Frank Stork met Theo van ’t Hert – de gratis muziekmiddagen die hij hier organiseert zijn een begrip in Oost – in Grand Café Genieten. Nu is dit een gezellige plek voor ouderen, maar na de verbouwing van het stadsdeelhuis moet het een ‘plaza’ worden met rust- en concentratieplekken voor gemeenteambtenaren.