Huizen in de grachtengordel en Zuid zijn duur, buitenwijken goedkoop. Decennialang was dit een onwrikbare waarheid. Maar de nieuwe Woningwaardekaart van Amsterdam toont op sommige plekken een trendbreuk. De Gouden Bocht is naar Noord verhuisd.
Eeuwenlang was de Gouden Bocht aan de Herengracht het symbool voor ‘extreem duur wonen’. Maar op de onlangs door de gemeente Amsterdam gepubliceerde Woningwaardekaart 2022 is de duurste waterknik van de stad ingehaald door een andere bocht. De draaibaai van het Noordhollandsch Kanaal ter hoogte van de Buiksloterdijk (Noord) kleurt op de kaart paars (woningwaarde > 11.294 euro per m2). Het beroemde stukje van de Herengracht blijft steken in donkerbruin (9.035 – 11.294 per m2) net als een groot deel van de overige grachtengordel – die verrassend genoeg nergens paars kleurt.
Prijspalet
Het woningwaarde-palet kent na paars en donkerbruin in aflopende schakering roodbruin, rood, oranje (boven de 6.000). Middeldure wijken zijn geel en groen (boven 4.500). Turquoise en lichtblauw zijn de goedkope buurten (boven de 3.000). Nou ja, goedkoop voor Amsterdamse begrippen.
Zeer dure vierkante meters vinden we als vanouds aan de chique oostkant van het Vondelpark. De primeur is dat verschillende buurten van Noord nu dus ook in het paars gehuld zijn. Niet alleen de Buiksloterdijk, ook de Nieuwendammer- en Schellingwouderdijk scharen zich bij de allerduurste stukjes stad.
Uiteraard is de kaart een momentopname. Maar het illustreert tevens dat de relatief stabiele verhoudingen tussen ‘dure en goedkope buurten’ niet voor de eeuwigheid zijn. Voor historici is dat niet helemaal verrassend. Tot diep in de negentiende eeuw was de zuidkant van de stad de arme, industriële zijde. Bij de Weteringschans en op de plek van Museumplein en Vondelpark stonden fabrieken en woonden armelui. Door investeringen van rijke Amsterdammers verschenen tussen fabrieken opeens cultuurpaleizen als Concertgebouw, Rijksmuseum en het Paleis voor Volksvlijt. Zo begon Zuid in de twintigste eeuw steeds meer het rijke deel van de stad te worden.
De geschiedenis van Amsterdam toont ons dat de stad tournures maakt. Ze wentelt zich onvoorspelbaar rond, waarbij de rijkdom soms verschuift.
Peloton
Voor mij is de demarrage van Noord vanuit de onderkant van het peloton naar de kopgroep een vreemde ervaring. Toen wij in 2011 een koophuis zochten was IJburg ver boven budget. We kochten voor 260.000 euro een huis van 130 m2 in Noord. Een vergelijkbaar huis op IJburg was destijds ruim een ton duurder. Inmiddels kleurt ons wijkje rood en is een denkbeeldige ruil met datzelfde vergelijkbare huis op IJburg nog steeds een ton verschil – maar nu andersom.
IJburg is inmiddels het minst dure stuk Oost: behoudens een stukje Rieteiland-bruin en een stuk oranje vinden we hier flinke stukken geel en zelfs wat groen. Daarmee is het vergelijkbaar met Nieuw-West en de goedkopere delen van Noord. De rest van Oost – binnen de Ring A10 – is vrij duur. Het kleurt roodbruin met hier en daar wat oranje en rood.
Het enige Amsterdamse stadsdeel met veel turquoise en lichtblauw is Zuidoost. Daar koop je voor een goeie vier ton nog een gezinswoning. Zeker nu de huizenprijzen dalen ligt hier de kans voor twee starters met een aardige baan. Wees er snel bij… voor de onderlinge verhoudingen weer veranderen.
*Woningwaardekaart – Verkoopprijs per m2 (amsterdam.nl)