Nieuws

Gezonde – en lekkere – rondwandeling door Oost

We maakten een kleine ‘health tour’ langs winkels die gezonde producten aanbieden. Zo wordt het maken van gezonde keuzes een makkie.

Het is een zonnige dag en het terras van brasserie Roezemoes zit al behoorlijk vol als ik aan de overkant de Vitaminestore binnenstap. De winkel staat vol met supplementen, natuurlijke verzorgingsproducten, kokosolie, rijst- en amandelmelk. Op de toonbank staat een pak soep van het merk Kromkommer, waarin afgeschreven groenten zijn verwerkt die niet ‘mooi’ genoeg waren voor de supermarkt. Achter de balie liggen stukjes voorgesneden rode biet, bleekselderij en peer. De hele winkel geurt naar fruit.

Voor €3,75 bestel ik de Juice van de Week, die voor m’n neus wordt bereid. Een ontpitte avocado wordt leeggelepeld in de juicer. Er gaan verse stukjes ananas, appel en spinaziebladeren bij en even later drink ik met een rietje uit een plastic beker het groene sap met zoete én hartige smaken. Zo, die dosis vitamine is vast binnen!

Zomerthee
Een paar winkels verder nodigt een thermoskan voor de deur van Simon Lévelt uit tot een kopje ‘zomerthee’. Het is de favoriet van bedrijfsleider Corina die achter de toonbank staat. “Op hete zomerdagen zet ik ’s avonds een kan water met een ruime eetlepel zomerthee in de koelkast”, vertelt ze. “De volgende ochtend heb ik dan een heerlijke ijsthee. Ook lekker met muntbladeren en een citroentje erbij.”
Net als gefilterde koffie staat groene thee sinds kort in de schijf van vijf. “Als je het afzet tegen frisdrank zijn koffie en thee hartstikke gezond”, verzekert Corina. “Er zitten veel antioxidanten in.”

De schappen de winkel staan vol met reservoirs met losse thee uit landen als India, China, Oeganda en Peru, veelal biologisch geproduceerd. Maar Simon Lévelt staat toch vooral bekend om de fairtrade-inkoop. Door rechtstreeks in de landen van herkomst in te kopen, houdt men goed in de gaten onder welke omstandigheden de theebladeren en koffiebonen worden geplukt.

Innerlijk sterk
Iets verderop komt bij Rituals de friszoete geur van bodycrèmes me al tegemoet nog voor ik goed en wel binnen ben. De loungemuziek op de achtergrond zorgt voor een ontspannen sfeer. Rituals wil mensen helpen te genieten van de kleine dingen in het leven, vertelt verkoopster Vava, en heeft daarom voor elk ritueel gedurende de dag een apart product.
“Van opstaan en onder de douche gaan tot het afsluiten van de dag met een verzorgende bodycrème. Want wie zijn lichaam goed verzorgt, voelt zich innerlijk een stuk sterker.”
Vava laat me de nieuwe zomerlijn Karma zien, wat zoiets betekent als: wie goed doet, krijgt het goede terug. De geur in de felblauwe potjes is een mix van lotus en bergamot. Ik spatel wat crème uit de testpot en wrijf er mijn handen mee in terwijl ik de winkel uitloop.

Mijn maag knort. Aan de overkant verkoopt Biolicious een groot assortiment biologische producten. Groente en fruit liggen aantrekkelijk uitgestald, net als de olijventorens op schalen. Waarom biologisch eigenlijk beter zou zijn? “Er zitten geen e-nummers in de producten en de gewassen zijn niet behandeld met chemische bestrijdingsmiddelen”, vertelt de caissière. Bij de toonbank lonken stukken geeloranje pompoenquiche. Net als de verse broden in de winkel zijn die afkomstig van een Duitse biologische bakker. Ik kan ze niet weerstaan en koop een stuk voor €2,49.

Al knabbelend loop ik richting Pretoriusstraat om een kijkje te nemen bij café Rum Baba. Op het terras nippen hippe Italianen van hun cappuccino en binnen zitten aan houten tafeltjes jonge mensen met laptops. Twee maanden geleden breidde Rum Baba een paar panden verderop uit met de Bakery & Roastery. Daar zitten nu de koffiebranderij en bakkerij van het merk. In de vitrine ligt bananenbrood en achter in de zaak wordt cheesecake gemaakt. Het geurt er naar de warme frambozensaus die net over de taart wordt gegoten. Ik kies de populaire choco-coco-reep: een bodem van cashewnoten met daarop een flinke laag pure chocolade, besprenkeld met kokosschaafsel.
In de bakkerij van Rum Baba worden geen conserveringsmiddelen gebruikt, vertelt de bediening trots. Of deze chocoladereep echt in een ‘health route’ past, betwijfel ik. Maar ach, een kleine zonde mag toch wel?
De Glutenvrije Winkel
Mensen met een glutenallergie komen van heinde en verre naar de Pretoriusstraat om in De Glutenvrije Winkel etenswaren in te slaan. Het ruikt er heerlijk: achterin de zaak bakt bakker Ellen de Jong van Met Zonder elke woensdag, donderdag en vrijdag brood en taart. Op de balie staan mueslirepen uitgestald en verder ligt de winkel vol met voorverpakte glutenvrije producten.
“Mijn zoontje heeft coeliakie”, vertelt winkeleigenaar Nadia Bos. “Dat is een auto-immuunziekte die veroorzaakt wordt door gluten. Dat is vrij ingrijpend. Mensen die glutenintolerantie hebben, kunnen in deze winkel onbezorgd boodschappen doen. Ik ben natuurvoedingsadviseur, dus als het nodig is kan ik ook voedingsadvies geven.”

Biolicious 113 Levelt