Nieuws

Gezinsuitbreiding voor de algazellen in Artis

Eind mei verwelkomden de algazellen in Artis een zoon. Onlangs zette het lam zijn eerste stappen buiten. Inmiddels voelt het jongste gezinslid zich volledig vertrouwd in de open lucht en steelt hij de show. Zijn moeder is terughoudender en volgt hem op de voet.

Hoewel pasgeborenen in Artis nog steeds een naam krijgen, wordt deze niet meer bekend gemaakt om de dieren op zo’n natuurlijk mogelijke wijze aan het publiek te presenteren. In de praktijk maakt dit weinig verschil, het algazellenlam krijgt dagelijks kraamvisite en wordt dan met vertederende geluiden begroet. De hitte van de afgelopen dagen hield hem niet tegen in zijn verkenningstochten. Algazellen houden lichaamsvocht vrij lang vast en hebben efficiënt werkende nieren. Ze transpireren alleen bij een lichaamstemperatuur boven de 46°C. De algazel kan twintig jaar oud worden.

Vorig jaar verhuisden de in het wild uitgestorven antilopen naar het oude ‘kamelenveld’ en kregen daar de stokstaartjes als huisgenoten. Ze maakten plaats voor de leeuwen, die na bijna honderd jaar het monumentale Kerbertterras verlaten en een nieuw gebouwd verblijf krijgen.

De oorspronkelijk als nomaden in de woestijn en savanne levende antilopen verloren hun leefgebied in het wild door de jacht en veeteelt. Ze planten zich goed voort in dierentuinen. Artis steunt een project van Marwell Wildlife, dat flora en fauna in de Sahelo-sahara en het dorre steppehabitat in Tunesië wil behouden. Een deel van de gefokte algazellen wordt uitgezet in beschermde gebieden in Marokko en Senegal, met als doel de dieren een toekomst in de vrije natuur te geven. Hierdoor leven in Tsjaad en Tunesië weer kleine populatie algazellen in het wild. Een kudde telt 12 tot 60 dieren. Over de toekomst van de jonge bok in Artis is nog niets bekend.