Sinds september leent buurtcoöperatie De Eester op dinsdag en vrijdag tussen 17.00 en 18.30 uur gereedschap uit in De Meevaart, de huiskamer van de Indische Buurt. Dit bespaart grondstoffen, dure uitgaven en ruimte thuis. Ander voordeel is dat mensen door de uitleenservice in een sociale omgeving samenkomen.
Floor (29) woont al tien jaar in Oost en is betrokken bij groene buurt- en afvalprojecten die bijdragen aan verduurzaming. “Ik geloof dat consumptiegoederen met elkaar delen van essentieel belang is in een duurzamere maatschappij. Daar wil ik aan meedoen. Gereedschap voor een laag tarief uitlenen past daarbij en ik doe graag iets voor de buurt. Door de leenservice komen mensen naar een ontmoetingscentrum in plaats van dat ze naar een winkel gaan.” Zelf leent ze ook gereedschap. “Binnenkort ga ik thuis klussen en heb dan alles binnen handbereik.”
Journalist en radiomaker Allart (29) zit voor zijn werk veel achter de laptop. Hij besloot zich aan te melden als vrijwilliger om in elk geval twee uur per week niet naar een scherm te staren. Vrijwilliger zijn bij de uitleenservice spreekt hem aan omdat hij affiniteit heeft met gereedschap. Met een brede lach vertelt hij zo bekend te staan bij zijn vrienden. “Ze kwamen altijd gereedschap bij mij lenen, ik moest het overal in de stad terughalen. Daarom leek zo’n service mij wel wat. Nu verwijs ik ze hierheen. Zo houd ik mijn verzameling thuis compleet en net als Floor doe ik graag iets voor de buurt.”
Sjeng (75) stopte twee jaar geleden met werken en wilde iets om handen hebben. Gereedschap leek hem leuk en iets anders. Tot 2000 werkte hij in de automatisering als informatiemanager, daarna voerde hij de administratie voor vve’s. Begin dit jaar trof hij op initiatief van De Eester voorbereidingen om de uitleenservice te openen. Inmiddels is er een website en een lenersbestand. Sommige leners keren regelmatig terug, vooral mensen die klein behuisd zijn. “Als zij al het gereedschap moesten kopen, stond hun huis daar nu mee vol.” Wie wil lenen, betaalt 2,50 euro inschrijfgeld. Zodra de aanvraag is geaccepteerd kan voor kleine bedragen worden geleend. Een schroevendraaier kost 35 cent per dag, grote machines 2 euro. Omdat de service twee keer per week is geopend is de leenperiode altijd minimaal vier dagen.
Met meer dan 200 verschillende artikelen als tegelsnijders, slijpmachines en tuingereedschap acht Allart de kans dat je hier wel vindt wat je nodig hebt groter dan van niet. “Ons aanbod is vergelijkbaar met dat van een winkel, belangrijkste verschil is dat je daar iets koopt. Wij willen dat tegengaan om duurzamer te zijn.”
De meeste artikelen krijgt de uitleenservice van Gered Gereedschap, een goed doel dat gereedschap inzamelt, reviseert en uitdeelt aan vooral ontwikkelingslanden. Onlangs schonk een buurtbewoonster acht dozen gereedschap van wijlen haar ex-man. De uitleenservice repareert zelf geen gereedschap, het repaircafé in De Meevaart en andere vrijwilligers wel. In principe is iedereen welkom om mee te helpen, al is enige kennis van gereedschap en op een pc kunnen werken een pre.
Buurtcentrum De Meevaart is van 23 december 2023 tot 7 januari 2024 gesloten. De Gereedschapsuitleen Oost is op dinsdag 9 januari weer open. Voor meer informatie: buurtcooperatieohg.nl.