Nieuws

“GAS, inbrenghuis voor cultuur voegt nieuwe energiestroom toe”

IJburg kan wel een culturele ontmoetingsplek gebruiken, dacht de 47-jarige IJburgbewoner Jabik de Vries. Hij richtte samen met een paar andere bewoners GAS op. “Gas bestaat niet op IJburg. Daarom voegen wij een nieuwe energiestroom toe.”

Sinds januari dit jaar probeert De Vries maandelijks een culturele ontmoeting te arrangeren. De locatie is wisselend: Van woningcorporaties De Alliantie en De Key ontvangt hij de sleutel van een leegstaande bedrijfsruimte. Via Facebook en Twitter maakt hij kort van tevoren kenbaar waar de avond zal plaatsvinden, als ware het een soort guerrilla-actie. Bezoekers, of liever gezegd deelnemers “want iedereen brengt iets in”, worden verzocht zelf een stoeltje en een drankje mee te nemen, “liefst niet alleen voor jezelf zodat je een ander ook iets in kan schenken”.

Eerder dit jaar organiseerde GAS een Vinylavond voor bewoners met een voorliefde voor Vinyl, “een avond met mooie hoezen, een popquiz en een akoestisch live optreden.” En dominee Rob Visser, een van de GAS-adepten, organiseerde een discussieavond in het teken van Theo van Gogh.  De Vries: “Ik heb honderdduizend ideeën om GAS-avonden te vullen, maar het is juist de bedoeling dat een GAS-avond steeds door een andere cultuurliefhebber geproduceerd wordt. Daarom noemen we het ook een inbrenghuis voor cultuur.”

“Één van de aanzetten was de crisis”, vertelt  de initiatiefnemer. “Periodes waarin dingen veranderen, vind ik altijd heel spannend. Veel mensen zijn op zoek naar cultuur in hun directe omgeving. Het mooie aan GAS is dat er helemaal geen geld in omgaat, het initiatief kent geen risico’s, niemand kan verliezen. Je kunt wel een interessante ontmoeting winnen.”

“Daarnaast was ik ook altijd erg benieuwd wat die mensen die ik in de buurt op straat tegenkom allemaal kunnen. Vergelijk het met een sportvereniging. Daar werken mensen ook actief samen. Ik wilde iets dergelijks met cultuur als motor”,  zegt De Vries, zelf actief bezig met muziek, literatuur en fotografie.

Vooralsnog zijn de avonden nog niet heel druk bezocht. De Vries probeert zijn publiek, “in de praktijk vooral dertigers, veertigers en vijftigers” te bereiken via sociale media als Twitter en Facebook. “GAS moet zich nog wel erg ontwikkelen. Het netwerk groeit gestaag.” Hij heeft echter goede hoop: “Het gaat om het gevoel van gemeenschappelijkheid en dat is er tot nu toe.”

Geïnteresseerd om deel te nemen aan GAS? Kijk voor meer informatie op Facebook of twitter @GAS_cultuur.

Dieuwertje Mertens