Nieuws

Fietstocht langs groene projecten in Oost: ‘Ik zie veel energie van bewoners die in hun buurt aan de slag willen gaan’

Zeeger Ernsting (52) is namens GroenLinks stadsdeelbestuurder van Oost. Hij groeide op in Amsterdam, kreeg de politiek met de paplepel ingegoten en zet zich onder meer in voor een groener en autoluwer Amsterdam. “Nu we met steeds meer mensen zijn is het belangrijk dat we flink vergroenen, voor de leefbaarheid en voor het klimaat.” 

Het leuke van lokale politiek, vindt hij, is dat je dicht bij mensen staat en direct van betekenis kunt zijn. “Het gaat stapje voor stapje, maar kleine veranderingen kunnen grote impact hebben.” Hij gaat het ons laten zien, op de fiets langs groenprojecten in Amsterdam-Oost.

Stop 1, niet gepland maar het moet even: Obiplein
“Dit is een van de mooiste plekken van Oost, het plein met de Gerardus Majellakerk erop. Een zee van ruimte, een prachtig gebouw. Het kan nog groener, maar wat is het hier mooi.”

Stop 2: Ambonplein
Voor het schoolplein is een plantenbak aangelegd, een initiatief van buurtbewoners via Oost Begroot. Het groen dat er al was, lag er verwaarloosd bij. “Nu bewoners het onderhoud doen zijn er meer soorten planten en is er dus meer biodiversiteit.” Ook het naastgelegen schoolplein is, met extra budget van Stadswerken, behoorlijk vergroend. 

Stop 3: schoolplein Vrijeschool Thula
“Het was stenig en rommelig, het wordt veel groener. Er komt onder meer een groene wand, een houten podium met zitjes en er komen houtsnippers in plaats van stenen.” Leerlingen en ouders waren betrokken bij het ontwerp. 

Stop 4: speeltuin Batavia
Twee jaar geleden is hij heropend, de verborgen speeltuin, met meer groen dan ooit. Hier zijn de plantenbakken verhoogd en bomen geplant. “Destijds stonden er al wat bomen, maar nu zijn er meer en ligt er ook rondom bloeiend groen.” 

Stop 5: Gorontalostraat
De plantenbakken stonden er al, maar ze zijn voller met meer groen. “Met dank aan buurtbewoners die het mede beheren.” Hij ruikt even aan een rozerood bloemetje. “Het voegt zoveel toe, een stuk groen. Elke straat kan een parkachtige uitstraling hebben. Het is arbeidsintensiever, maar je krijgt er veel voor terug. Ik zie in de Indische Buurt veel energie van bewoners die in hun buurt aan de slag willen gaan.” 
Hij wijst naar het Makassarplein aan het eind van de straat: “Ook een schitterend plein trouwens.” 

Stop 6: Zeeburgerkade
In het Oostelijk Havengebied is hittestress een probleem. “Meer groen betekent minder graden op warme dagen. Hier op de kade zijn in samenspraak met de buurt boomspiegels en plantenvakken toegevoegd. Kijk hoe mooi dat is geworden.” 

Stop 6: plein Montessorischool Op de Kade
Het hele schoolplein is op de schop gegaan. Het was versteend en met metalen toestellen – veel te heet in de zomer. “Je ziet nu planten, struiken, boompjes en slingerpaadjes van grind.” Er staat een leerkracht buiten, samen concluderen ze dat het nu een plein is om blij van te worden. 

Stop 7, de eerste regenbui valt: R.J.H. Fortuynplein
Er was amper groen, maar ook hier deden buurtbewoners een gooi naar budget via Oost Begroot. Dat heeft goed uitgepakt. Planten en bloemen tieren welig, je ziet bomen, insectenhotels en een bijzonder voedselbos met kruiden en fruitbomen. Beplanting is bewust laag, zodat er zicht op het water blijft. Het staat er heel mooi bij, knikt de stadsdeelbestuurder tevreden. 

Stop 8, ook er tussendoor gefietst: het Lloydplein
In de schaduw van een prachtige plataan ligt een nagelnieuw plantenvak met daarnaast een spetterende fontein. “Dit was zo’n plein waar veel fietsen stonden, nu is het een plek voor spelen en voor verkoeling op warme dagen. Het is onlangs officieel geopend, ik ben er trots op.” 

Stop 9, eindpunt: Veemkade
Hier zorgen elf nieuwe plantenvakken over een groot deel van de lange kade voor een zee van planten. 
Voor hij terugfietst naar het stadsdeelhuis tuurt Ernsting de kade nog eens af. Hij zei het aan het begin van de tocht al: “Het zijn kleine veranderingen, maar met een grote impact.”

Ook meer groen in de buurt? Via amsterdam.nl/medebeheer kun je een plan indienen.