Nieuws

Fietsers meest kwetsbaar in Amsterdams verkeer

Uit cijfers van de Regionale Ambulancevoorziening Amsterdam en Veiligheid NL blijkt dat in 2022 bij ongevallen waar de ambulance voor moest uitrijden in ruim 50 procent van de gevallen een fietser was. Automobilisten en brom- en snorfietsrijders zijn goed voor 15 procent. De stad heeft jaarlijks zo’n 5000 verkeersslachtoffers, waarvan een vijfde met ernstig letsel. 

Jongeren tussen 18 en 24 jaar lopen het meest kans een ongeval te krijgen in het Amsterdamse verkeer, daarna volgen 12- tot 17-jarigen en 70+ers. Voor de eerste twee groepen geldt dat zij met elk rond de 30 procent het vaakst betrokken zijn bij ongevallen met brom-, snorfietsen en scooters. Opmerkelijk is dat een deel van hen onder de zestien is en nog geen bromvoertuig mag besturen. 

De meeste auto-ongelukken vinden plaats in Nieuw-West, zo’n 25 procent. Dit geldt ook voor ongevallen met brom-, snorfietsen en scooters. Qua totaal aantal verkeersslachtoffers scoren Zuid (ruim 900), Centrum (bijna 900) en Nieuw-West (ruim 850) het hoogst. Fietsers in Amsterdam hebben acht keer meer risico om te komen bij een ongeluk dan automobilisten, hun kans daarop is daarentegen drie keer minder dan die van bromfietsers, snorfietsers en scooterrijders

Meest gevaarlijke Amsterdamse wegen zijn de Ringweg-West (70 slachtoffers), de Marnixstraat en de Stadhouderskade (beide 60 slachtoffers).