Op Sportpark Middenmeer kan iedere voetbalgek zijn hart ophalen. Het terrein kent meer dan twintig voetbalvelden en een grote verscheidenheid aan voetbalverenigingen, die dankzij bewegwijzering goed vindbaar zijn. Vlak achter de Jaap Edenbaan ligt het van origine Turkse FC Ankaraspor, een tikkeltje verscholen tussen WV-HEDW en SC Overamstel.
Jarenlang verbleef Ankaraspor in een pietepeuterig en bouwvallig blokkendoosclubhuisje. Een smal, zichtbaar verouderd pijpenlaatje met zijn eigen bijzondere charme, maar niet meer van deze tijd. Nadat afgelopen najaar het vervallen clubhuis werd gesloopt, is Ankaraspor in feite dakloos. Gelukkig is tijdelijke opvang gewaarborgd. Alle elftallen kunnen zich zolang het duurt omkleden bij buurman Overamstel, tevens de dichtstbijzijnde plek voor een welverdiend biertje na de wedstrijd. Op de plaats van het oude clubgebouw is vooralsnog enkel een gat in de grond zichtbaar. Voor een buitenstaander zijn er geen aanwijzingen dat Ankaraspor snel weer een thuis zal hebben. Hoog tijd om naar de smartphone te grijpen en te vragen hoe het zit.
Hayati Kulaksiz is voorzitter en een van de oprichters van Ankaraspor. Hij vertelt dat het voormalige clubhuis door een inspecteur namens de KNVB werd afgekeurd, waarna het dus moest verdwijnen. De club wil dolgraag nieuwbouw plegen en heeft hiervoor de benodigde vergunningen van het stadsdeel al binnen, aldus Kulaksiz. Een architectenbureau heeft een nieuw gebouw ontworpen en afspraken met de aannemer zijn al gemaakt. De kosten van het geplande bouwproject worden geraamd op drieënhalve ton. Een gedeelte hiervan dient uit eigen vermogen bekostigd te worden, voor een ander deel kan subsidie worden aangevraagd en voor een derde deel is een lening van de bank nodig. Het benodigde eigen vermogen is volgens Kulaksiz ruimschoots toereikend; het wachten is op de subsidie en de goedkeuring van de bank. Hij verwacht hiermee geen problemen, maar weet niet hoe lang het zal duren. Zo gauw banklening en subsidie geregeld zijn, zal worden begonnen met de nieuwbouw.
Nieuwe, eigen behuizing zou een grote stap voorwaarts zijn voor Ankaraspor. Na de oprichting in 2003 voetbalde men eerst twee jaar op het terrein van FIT (Sportpark Drieburg), waarna werd gefuseerd met AFC Türkgücü (letterlijke vertaling: Turkse kracht). Van laatstgenoemde club werden locatie en clubhuis geërfd. De naam na de fusie bleef FC Ankaraspor. Voorzitter Kulaksiz wil een multiculturele vereniging zijn die zoveel mogelijk mensen met verschillende achtergronden samenbrengt. Hij wil staan voor gezamenlijkheid en onderling respect. Kulaksiz vertelt dat in het eerste elftal op zondag een paar Brazilianen en ook een jongen met een Nederlandse achtergrond spelen. Tevens zijn er enkele studententeams met veelal Nederlandse jongens. Multiculturaliteit is er dus wel, maar Kulaksiz zou graag zien dat ook binnen de teams meer verschillende culturen zijn vertegenwoordigd. Hij hoopt dat de leden hierin zelf een actieve rol zullen spelen.
Naast het nieuwe verenigingsgebouw ziet Kulaksiz het opzetten van een jeugdopleiding als belangrijkste levensader voor Ankaraspor. De jeugd heeft immers de toekomst. Hij vertelt dat meerdere spelers binnen de club inmiddels hun trainersdiploma hebben behaald. Zo gauw de jeugd zich aandient, kunnen zij aan de slag.
Spiksplinternieuw clubgebouw, meer verschillende culturen binnenhalen en inzetten op jeugd om de vereniging van onderaf te verstevigen. Dat klinkt op het eerste gezicht als een verstandig plan, doorspekt met het nodige idealisme bovendien. Er zijn echter nog wel enkele hordes te nemen voordat het zover is. Zal Ankaraspor verder groeien en zich ontwikkelen zoals gehoopt? De tijd zal het leren, zoals zo vaak.
Door Gijs Lauret