Een plastic recycling fabriek, 3D-printers voor bruggen van staal, zelfvoorzienende kleine huizen, de Koepel van de Democratie. De kop van het Java-eiland is dit voorjaar omgetoverd in FabCity, een levend laboratorium voor de stad van de toekomst.
In de Kolenkitbuurt in Amsterdam Oud-West gooien ze geen oud brood meer weg. Dat gaat allemaal in de biocontainer, waar bacteriën het brood omzetten in biogas. Daarvan wordt weer vers brood gebakken, verkocht via de buurtbakker.
De biocontainer staat op een van de meer dan vijftig paviljoens en werkplaatsen van FabCity: een tijdelijk dorp op de kop van het Java-eiland, met de prettig rommelige sfeer van een stadscamping. Van 11 april tot 26 juni 2016 is dit deel van Amsterdam veranderd in een stedelijk laboratorium. Kunstenaars, ontwerpers en studenten werken er samen aan ideeën om de stad van de toekomst prettiger, leefbaarder en duurzamer te maken.
Zoals het Witkarproject van oud-provo Luud Schimmelpennick, dat nieuw leven wordt ingeblazen. En zoals de werkplaats CycleSpace, waar de komende maanden volop wordt geëxperimenteerd met nieuwe ideeën voor de fietsvriendelijke stad van de 21e eeuw. “De fiets is het wonder van Amsterdam”, vertelt Lee Feldman, mede-initiatiefnemer van CycleSpace. “De komende tientallen jaren zullen miljarden mensen wereldwijd de fiets ontdekken als het beste transportmiddel om je door de stad te verplaatsen. We moeten dus onderzoeken hoe we onze miljoenensteden daarop aanpassen. Amsterdam is daarvoor ons laboratorium. Dat is de beste stad om dat te doen. Amsterdam is de wereldhoofdstad van de fiets.”
Ereburgers
11 April was de opening van FabCity, onderdeel van Europe by People, het culturele programma naar aanleiding van het Nederlands voorzitterschap van de Europese Unie. Jet Bussemaker, minister van VWS, en Eberhard van der Laan, burgemeester van Amsterdam, kregen voor de gelegenheid als ereburgers van FabCity ieder een burgemeestersketting omgehangen, gemaakt van 3D-geprinte restmaterialen.
“De stad wordt de komende eeuw steeds belangrijker”, stelt Bussemaker. “Miljoenen mensen trekken van de dorpen naar de steden, ook in Amsterdam gebeurt dat. Dat stelt ons voor enorme uitdagingen. Hoe zorgen we ervoor dat een stad die zoveel toeristen trekt, ook voor haar inwoners aantrekkelijk blijft? Hoe zorgen we ervoor dat in een stad waar zo hard wordt gewerkt, ook tijd overblijft voor rust en ontspanning? Hoe zorgen we ervoor dat Amsterdam niet verdeeld raakt in van elkaar gescheiden bevolkingsgroepen, maar dat het een stad blijft waar iedereen thuishoort? En waar inwoners eerst en vooral Amsterdammer zijn, ongeacht status, opleiding en achtergrond?”
De ideale stad bestaat niet, weet Bussemaker, maar FabCity kan een begin zijn. “Dit is een plek waar de verbeelding aan de macht is. Een plek om te dromen, te bouwen, te onderzoeken. FabCity is een broedplaats voor de wereldstad van morgen. De stad van de toekomst begint hier.”
FabCity is dagelijks toegankelijk, t/m 26 mei op weekdagen en daarna tot 26 juni ook in de weekenden. www.europebypeople.nl