Vanaf 17 april is er een expositie van de foto’s van Cas Oorthuys in het Plein Theater. Het gaat om werken die hij maakte tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zijn zoon Frank Oorthuys is Hoofd techniek van het Plein Theater, hij stelt de foto’s tentoon in het kader van 80 jaar vrede.
Fotograaf/verzetsman Cas Oorthuys was in het laatste jaar van de oorlog aangesloten bij De Ondergedoken Camera, een goed georganiseerde groep fotografen die – veelal vanuit de illegaliteit- de oorlog documenteerden. In mei dit jaar wordt deze collectie onderdeel van het Unesco Werelderfgoed.
Frank Oorthuys: “Ik merk dat een deel van die geschiedenis redelijk onbekend is bij jonge mensen. Het is goed om telkens opnieuw onder de aandacht te brengen hoe erg die oorlog was voor alle betrokkenen en vooral voor onze Joodse medemensen.”
In maart is er bij uitgeverij Lecturis een biografie over Oorthuys verschenen “Cas Oorthuys 1908-1975”. De schrijver Sybrand Hekking publiceerde in 1981 al een monografie over Oorthuys.
De opening is donderdag 17 april om 17.00 uur in het Plein Theater. Rond 3,4 en 5 mei en in de periode tot en met de finissage op 26 mei zijn er nog diverse activiteiten en talks. De expositie is woensdag t/m vrijdag te bezichtigingen vanaf 12.00 uur als er een voorstelling of activiteit in het theater is. En op afspraak. Meer info en aanmelden voor de opening via www.plein-theater.nl.
Cas Oorthuys in de Brug
In de Brug las je een tijdlang korte biografieën van filmers en fotografen die op IJburg een straat, plein of kade ‘kregen’. Zo ook van Cas Oorthuys, hoffotograaf van Mokum. Er zijn natuurlijk meer fotografen die Amsterdam op indringende wijze in beeld hebben gebracht. Eddy Posthuma de Boer bijvoorbeeld. En uiteraard ook de in deze serie al geportretteerde Ed van der Elsken. Maar als er één man is die zich de ‘hoffotograaf van Mokum en zijn bewoners’ mag noemen, dan is het wel Cas Oorthuys (1908–1975). Lees hier verder.
Expositie Cas Oorthuys in het Plein Theater
