Nieuws

‘Er wordt bij ons geleefd’

Modern, strak, degelijk. Alles netjes afgewerkt, met materialen die over twintig jaar nog steeds mooi zijn. Het is de basis van het zelfbouwhuis van architect Frank en Caroline, dat sinds juni op Zeeburgereiland prijkt.

Neem de bakstenen. Die zijn met zorg uitgezocht, bij een familiebedrijf in Denemarken. Frank geniet van zulke producten. Er zit liefde in, net als in het huis, dat zijn bureau NAT architecten zelf ontwierp. “We wilden op een hoek wonen, en een inpandig kantoor. Dat was op deze plek mogelijk.”

Af is het nog niet. De trap naar buiten moet bijvoorbeeld nog. Het wordt geen gewone trap, eentje die loopt van de keuken op de eerste verdieping naar de tuin beneden. Nee, “het wordt een eyecatcher: een trap in zitblokken.” Caroline, lachend: “Dat is ook voor de buurmannen hè, kunnen ze er gezellig samen zitten.”

De verbinding met buiten is belangrijk voor de twee. Overal zijn ramen, komt daglicht binnen. “Kijk dat uitzicht op het IJ. De schepen, de Oranjesluizen. Dit is geen plek voor blinde muren.” Licht is voor mij nummer één, verduidelijkt Caroline nog eens. “En comfort toch ook. Dat het lekker ruim is, en groots, met een goed werkende keuken.”

De inrichting wordt modern en strak, maar wel met warme materialen. Dus bijvoorbeeld een ‘kille’ gietvloer in combinatie met een houten keuken. Caroline: “We hebben ook kunst, nu nog in opslag, maar we zijn aan het kijken hoe we dat kunnen neerzetten.” Want sfeer en kleur heb je nodig in huis, het moet ook leefbaar zijn. “Er wordt bij ons geleefd.”

Het huis mag dan nog niet af zijn, de buurt is dat bij lange na ook niet. Zand zie je, overal. Vervelend? Frank: “Het is juist leuk. Kunnen we tenminste onbekommerd vuurtjes stoken.” Het zal hier op den duur wel netjes worden. “Ook goed.”

Pronkstuk is in Franks ogen het dakterras. We mogen mee omhoog, kijken. In de verte zien we de dijk Enkhuizen-Lelystad liggen. “En als het donker is,” zegt Frank, “zie je de lichtjes van de Schellingwouderbrug met weerkaatsing op het water. Dan is het nét de Pont Neuf in Parijs.” Het lijkt een sprookje. Maar het is echt.

Zeeburgereiland (onderdeel van de wijk IJburg)
Wie: Frank van Manen (45) en Caroline van Diest (44), zonen Tom (9) en Rens (6)
Type woning: zelfbouw
Woonoppervlak: rond de 300 m2
Fijnste plek: de zitkamer (zij), het dakterras (hij)

Binnenkijken bij een Buur
In Oost is het veelzijdig wonen. Vinex-, volks- en waterbuurten lopen hier kriskras door elkaar. De mensen vinden dat nog leuk ook. Maar hoe wonen zij? Vijf buurten, vier portretten.

Dit verhaal is onderdeel van de woonspecial Leef!
Lees ook:
Ze dansen nog, ze sjansen nog (Indische Buurt)
De keuken is het middelpunt (Watergraafsmeer)
Een schip heeft aandacht nodig (Oostelijk Havengebied)